Rusland: "Bom haalde vliegtuig boven Sinaï neer"

De crash van het Russische passagiersvliegtuig in de Sinaï op 31 oktober is het gevolg van een bomexplosie aan boord. Dat hebben de Russische geheime diensten bekendgemaakt. De Russische president Vladimir Poetin belooft de daders op te sporen en te straffen.

In navolging van de Britten en de Amerikanen, menen nu ook de Russen dat de crash van de Airbus A321 van de Siberische luchtvaartmaatschappij Kolavia op 31 oktober helemaal geen ongeluk was, maar wel een aanslag. Dat heeft het hoofd van de Russische geheime diensten Alexander Bortnikov vandaag gezegd. "Tijdens de vlucht is een bom van ongeveer 1 kilo TNT aan boord ontploft", stelt hij.

President Poetin heeft meteen gereageerd. "We zullen onze tranen niet drogen. Deze tragedie zal ons altijd bijblijven. Maar dat houdt ons niet tegen om de criminelen te vinden en te straffen. We moeten hun identiteit zonder dralen achterhalen. We zullen hen vinden, waar op de planeet ze zich ook bevinden."

Sinds enige tijd voert Rusland aan de zijde van de Syrische president Bashar al-Assad bombardementen uit in Syrië en die wil Poetin nu opdrijven.

De Russische veiligheidsdiensten loven tot slot 50 miljoen dollar (zo'n 47 miljoen euro) uit voor informatie die leidt tot de identificatie van "de terroristen die de bom tot ontploffing hebben gebracht".