Studentenviering Sint-Verhaegen verhuist van binnenstad naar Heizel

De jaarlijkse Saint-Vé-herdenking gaat niet door in de Brusselse binnenstad. Door de terreurdreiging wordt de feestelijke stoet, waarmee de studenten van de VUB en de ULB de oprichter van hun universiteit herdenken, afgelast. De studenten verzamelen wel in paleizen 3 en 4 van de Heizel voor een cantus en een banket.

De politiezone Brussel-hoofdstad-Elsene heeft dinsdag een negatief advies gegeven voor de optocht. 's Morgens had burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS) nog aangegeven dat het evenement voorlopig kon plaatsvinden, maar dat dit op elk moment kon worden bijgestuurd.

De studenten, die Saint-Vé zelf organiseren, laten weten dat ze niet anders konden dan zich te schikken naar de politieaanbevelingen om de veiligheid te garanderen. "Maar, samen met de universiteitsleiding, weigeren de studenten te wijken voor de angst en laten ze zich geen vrijheden of feestelijke tradities ontnemen", klinkt het in een persbericht van de ULB, de VUB en de beide studentengenootschappen.

Daarom werd beslist dat de universiteiten met de hulp van Brussels Expo, de stad Brussel en haar veiligheidsdiensten, de festiviteiten laten plaatsvinden in paleizen 3 en 4 op de Heizelvlakte. Het programma begint met een cantus, gevolgd door een groots banket dat georganiseerd wordt door de vereniging van oudstudenten. De dag wordt afgesloten met het traditionele studenten-TD van de studenten.

Alle deelnemers aan Saint-Vé zullen uit solidariteit met de slachtoffers van de aanvallen in Parijs een zwarte band dragen.