Toeristen vermijden Parijs voorlopig

Meer dan de helft van de toeristen die de volgende dagen naar Parijs wilden gaan, hebben hun reis geannuleerd of uitgesteld. Dat blijkt uit cijfers van Jetair en van Thomas Cook.

Jetair biedt de reizigers die de volgende dagen naar Parijs zouden vertrekken aan hun reis te annuleren. "Drie kwart van de mensen zijn daarop ingegaan", zegt Hans Vanhaelmeersch en "we vinden dat heel begrijpelijk". De mensen die annuleren krijgen hun geld volledig terug.  Mensen die op middellange termijn een reis geboekt hadden, kunnen hun vertrek desgewenst uitstellen. Het gaat in totaal om enkele honderden reizigers.

Thomas Cook heeft enkele tientallen boekingen voor Parijs in de volgende dagen. De operator biedt die mensen aan hun reis uit te stellen naar een latere datum. Zowat 40 procent van de klanten is op dat aanbod ingegaan.

Klap voor toeristische sector

In Parijs zelf zijn het Louvre en andere grote attracties opnieuw open voor het publiek. Disneyland blijft voorlopig nog dicht. De Eiffeltoren was even open, maar is intussen weer dicht gegaan. "Het zal de volgende dagen zeer moeilijk worden, de sector gaat afzien", zegt de voorzitter van de hotelgroep MKG,Georges Panayotis.

"De schade voor de sector zal groter zijn dan na de aanslagen op Charlie Hebdo in januari, omdat de omvang van de aanslagen veel groter is dan toen", zegt Panayotis. "Heel de wereld kijkt naar Parijs."

Op de Europese beurzen zijn de aandelen van reisoperatoren fel gezakt omdat verwacht wordt dat de mensen na de aanslagen minder geneigd zullen zijn om te reizen.