Twee doden bij aardbeving in Griekenland

Aan de Griekse westkust heeft een aardbeving vanochtend het leven gekost van twee vrouwen. Er zijn ook zeker vier gewonden geteld. De beving had een kracht van 6.1 en het epicentrum lag in zee, niet ver van het eiland Lefkas, waar ook de dodelijke slachtoffers vielen.

Om iets over negenen werd Lefkas en de andere Ionische eilanden opgeschrikt door de beving. Daarna zijn er nog enkele naschokken geweest, waarvan de zwaarste nog een kracht van 5.1 had.

Het eilandje Lefkas lag het dichtst bij het epicentrum en werd dan ook het zwaarst getroffen: twee oudere vrouwen zijn er omgekomen. Een van hen overleed in haar huis nadat ze onder het puin van een ingestorte buitenmuur terechtkwam. Er zijn ook zeker vier gewonden.

Paniek

De beving werd niet alleen gevoeld op Lefkas, maar onder andere ook op de eilanden Zakynthos en Korfoe, en aan de westkust van het Griekse vasteland. Griekse media melden dat vele mensen er na de eerste beving in paniek hun huizen uitrenden en zich op straat in veiligheid brachten. Het is nog niet meteen duidelijk hoe groot de schade is, maar op Lefkas is er alvast sprake van schade aan de wegen door aardverschuivingen.

Aardbeving komen wel vaker voor in Griekenland. De laatste zware aardbeving vond plaats in september 1999, bij Athene. In de hoofdstad vielen toen 143 doden. Maar dat was dus op 300 kilometer van de plek waar vandaag de aarde beefde. De regio die vandaag getroffen werd, heeft ook een sinister aardbevingsverleden, want in 1953 vond er een beving plaats die een kracht had van 7.2, met grote schade tot gevolg.