Vooropvang asielzoekers opnieuw volledig vol

Vanmorgen stonden opnieuw honderden vluchtelingen aan te schuiven aan Dienst Vreemdelingenzaken om in ons land asiel aan te vragen. Bijna 250 mensen konden hun aanvraag indienen, 223 kregen een oproepingsbrief waarmee ze zich later opnieuw moeten aandienen. De vooropvang zit al enkele dagen helemaal vol.

Zoals gewoonlijk was het op dinsdag iets rustiger bij DVZ dan op maandag. Gisteren kregen in totaal 353 asielzoekers te horen dat ze twee weken moeten wachten voor ze zich kunnen registreren.

De Afghanen blijven net als vorige week de meest vertegenwoordigde nationaliteit. Dinsdag registreerden zich 99 Afghanen, 26 Syriërs en 16 Irakezen.

Ondertussen wachten om en bij de 2.000 asielzoekers op een afspraak bij Dienst Vreemdelingenzaken. De vooropvang in het WTC-gebouw zit helemaal vol.

In Site A sliepen in de nacht van maandag op dinsdag 518 asielzoekers en in site B 389. Site B herbergde bovendien nog 86 niet-begeleide minderjarigen die al geregistreerd zijn en wachten op een plaats in de opvangcentra. Nog eens 121 niet-geregistreerde asielzoekers konden beroep doen op het burgernetwerk van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft geen weet van plannen van de federale overheid om de vooropvang uit te breiden.