Zwaarste El Nino sinds de jaren 50 verwacht

De komende maanden kunnen we een van de krachtigste El Ninos sinds de jaren 50 verwachten. Dat zegt de weerkundige organisatie van de Verenigde Naties. De vorige krachtige El Nino veroorzaakte tienduizenden doden.

Weerkundigen van de Verenigde Naties voorspellen dat we ons de komende maanden mogen verwachten aan de krachtigste El Nino sinds de jaren 50. De vorige krachtige El Nino veroorzaakte naast tienduizenden doden ook een economische schade van 30 miljoen euro.

In het Westen wil dat zeggen dat er in het voorjaar meer regen zal vallen dan normaal, terwijl landen als Australië en Indonesië geconfronteerd zullen worden met recorddroogtes en hevige bosbranden. Het oosten van Afrika zou op zijn beurt getroffen worden door een hevige regenval dat overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt.

Bij een El Nino is het water aan de oostkust van Zuid-Amerika warmen dan normaal. Het is de hoge temperatuur van het water dat in verschillende tropengebieden periodes van grote droogte of hevige regenval veroorzaakt.