"IS vermoordde Chinese en Noorse gijzelaars"

De terreurgroep IS beweert dat het een Chinese en een Noorse gijzelaar heeft gedood, die eerder ontvoerd waren. Volgens IS is dat gebeurd omdat beide landen weigerden om losgeld te betalen.
AP2014

Volgens een mededeling van IS zijn de twee gijzelaars vermoord nadat "ze in de steek waren gelaten door hun landen en organisaties". Eerder zou IS losgeld hebben geëist, maar volgens de groep hebben Noorwegen en China dat geweigerd. 

De twee gijzelaars waren eerder in Syrië ontvoerd, maar het was niet duidelijk of ze in handen waren van IS of andere groepen van rebellen of terroristen. Het is wel niet ongebruikelijk dat die gijzelaars onderling ruilen of overdragen. 

Wel vreemd is dat IS losgeld heeft geëist voor de twee. In de meeste gevallen gebeurt dat niet en doodt de organisatie hun gijzelaars zonder voorwaarden te stellen. 

IS heeft zich eerder ook tegen China gekant wegens het harde optreden van Peking tegenover de moslimbevolking zoals de Turkssprekende Oeigoeren in de regio Xinjiang in Centraal-Azië.

Tegelijk bevestigt IS ook dat het een bom geplaatst heeft in het Russische passagiersvliegtuig dat eerder is neergehaald boven het Egyptische schiereiland Sinaï. Die aanslag was eerder al opgeëist door de groep.