"Maakt meer indruk als vrouw zichzelf opblaast"

Bij de grote politieactie in Saint-Denis, in het noorden van Parijs, heeft vanmorgen een vrouw zichzelf opgeblazen toen de antiterroristische eenheid van de Franse politie samen met het interventiekorps Raid een appartement binnenviel. Het is de eerste keer in de Franse geschiedenis dat een vrouw een zelfmoordactie uitvoert op Franse bodem. Volgens Franse media zou het gaan om de nicht van de Belgische terrorist Abdelhamid Abaaoud.

De vrouw die er vanmorgen in het appartement in Saint-Denis voor koos om haar bomgordel tot ontploffing te brengen in plaats van opgepakt te worden, heeft een nieuw tijdperk ingezet in Frankrijk. Ze is namelijk de eerste vrouwelijke zelfmoordterroriste in de geschiedenis van het land.

Maar op wereldvlak is ze niet alleen. Ze behoort tot een grote groep van vrouwelijke zelfmoordterroristen, niet allemaal moslima's, die hun leven hebben gegeven voor hun doel of hun geloof.

Volgens de Franse onderzoekster Fatima Lahnait, de auteur van het rapport "Femmes kamikazes, le jihad au féminin", is de daad van deze vrouw boven alles een teken van vastberadenheid. "De indoctrinatie en de discipline zijn van die aard dat ze verkoos te sterven boven te worden opgepakt. Op die manier draagt ze bij aan de strijd en op dat vlak heeft haar vrouw-zijn weinig belang."

Maar doordat ze een vrouw is, is de samenleving meer onder de indruk, aldus de onderzoekster. Ze verkoos de dood boven de overgave, maar in tegenstelling tot degenen die zichzelf vrijdagavond opbliezen in de straten van Parijs en aan het Stade de France, heeft ze er niet voor gekozen om voorbijgangers mee te sleuren in de dood.

Volgens het cliché worden martelaren gemotiveerd door een beloning met 72 maagden in het paradijs, een beloning die hen door profeet Mohamed zou zijn toegezegd. Dit geldt natuurlijk niet voor vrouwelijke zelfmoordterroristen. "Hun wordt beloofd dat ze in het paradijs een dierbare zullen terugzien, een verloren echtgenoot ofzo", vertelt de onderzoekster.