"Nee, jullie krijgen mijn haat niet"

De Fransman en journalist Antoine Leiris heeft op Facebook een open brief gepost, gericht aan de terroristen die zijn vrouw gedood hebben bij de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag. Zijn brief is op twee dagen tijd al ruim 179.000 keer gedeeld op Facebook. Met als titel "Nee, jullie krijgen mijn haat niet" grijpt zijn boodschap recht naar de keel.

Onder de 129 slachtoffers van vrijdag zit ook de 35-jarige visagiste Hélène Muyal-Leiris. Zij was 12 jaar getrouwd met Antoine en woonde het concert bij van de Eagles Of Death Metal in de Bataclan. De brute dood van zijn vrouw deed Antoine in de pen kruipen. In een moedige en aangrijpende brief laat hij terreurbeweging IS weten dat hij en zijn zoontje Melvil (17 maanden oud) geen haatgevoelens dragen en alvast zullen leven zonder vrees.

"Jullie stalen de liefde van mijn leven, de moeder van mijn zoon. Maar jullie zullen mijn haat niet krijgen", luidt het. "Nee, ik ga jullie die voldoening niet geven." Antoine geeft toe dat hij "kapot van verdriet is". "Die kleine overwinning gun ik jullie, maar dat zal niet lang duren. Ik weet dat zij (Hélène, nvdr) elke dag bij ons is en dat we elkaar zullen terugzien het paradijs, waar jullie geen toegang tot hebben." 

Antoine belooft dat hij en zijn zoon zonder vrees door het leven zullen gaan. "Het leven van deze kleine jongen zal gelukkig en vrij zijn. Mijn zoon zal jullie ook nooit vrezen."