"Terroristen hadden opnieuw kunnen toeslaan"

De terroristen die bij de politieactie deze morgen in de Parijse voorstad Saint-Denis zijn geneutraliseerd, hadden opnieuw terreuraanslagen kunnen plegen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve verklaard in het Franse parlement.
Binnenlandminister Cazeneuve (midden) bezocht de plaats van de politieactie

Bij de actie vanmorgen zijn twee terroristen uitgeschakeld: een vrouw blies zichzelf op en een andere terrorist werd neergeschoten door de politie. Er werden ook zeven verdachten opgepakt. Hun identiteit is nog niet bekend.

De actie was "gericht tegen personen die opnieuw konden toeslaan", aldus Cazeneuve. Het is evenwel nog niet duidelijk hoe imminent en concreet de dreiging was en wat het doelwit zou geweest zijn. Sommige media lieten weten dat de kantoorwijk La Défense, ten noordwesten van Parijs, geviseerd werd, maar het parket ontkende dat later.

Maar het is dus best mogelijk dat met de politieactie van vanmorgen een nieuwe aanslag verijdeld werd. In heel Frankrijk zijn er vorige nacht overigens in totaal 118 nieuwe antiterreuroperaties geweest. 25 mensen werden aangehouden, 34 wapens werden in beslag genomen. De afgelopen drie nachten werden in totaal 414 huiszoekingen uitgevoerd in heel Frankrijk.