BBC gaat besparen op sportrechten en hiërarchische niveaus

De BBC, die tegen 2022 ongeveer 700 miljoen pond (1,03 miljard euro) moet besparen, gaat onder meer fors snoeien in de sportrechten. Voorts wil de Britse openbare omroep besparingen doorvoeren door een aantal hiërarchische niveaus te schrappen.
© Phil Robinson - www.belgaimage.be

Tegen 2021/2022 moet de BBC zowat 1 miljard euro besparen. Begin juli raakte al bekend dat de omroep, waar meer dan 20.000 mensen werken, 1.000 arbeidsplaatsen moet schrappen.

De directie van de Britse omroep maakte vandaag meer details bekend over de besparingen die alvast tegen 2017 moeten worden doorgevoerd. "De BBC stelt alles in het werk om de impact voor het publiek tot een minimum te beperken, maar het snoeien in de budgetten van programma's en diensten is onvermijdelijk", zegt topman Tony Hall.

Tegen 2017 moet de Britse omroep alvast 150 miljoen pond (215 miljoen euro) besparen. Zowat 50 miljoen (71 miljoen euro) wordt gevonden door de hiërarchische niveaus te verminderen. Voorts gaat de BBC het budget van de sportrechten verminderen met 35 miljoen pond (50 miljoen euro). "Daardoor gaan we belangrijke sportrechten verliezen", zegt Hall. De omroep zal ook besparen in komedie, entertainment en diverse kosten.