Belgische politie verhoorde terreurbroers maanden geleden al, maar liet ze gaan

De broers Salah en Brahim Abdeslam, die beiden betrokken zijn bij de aanslagen in Parijs, zijn maanden geleden al verhoord door de Belgische politie. Dat gebeurde toen Brahim Abdeslam terugkeerde uit Turkije, nadat hij tevergeefs had geprobeerd om Syrië te bereiken. Op dat moment leken de broers echter geen gevaar te vormen. Dat meldt de nieuwssite Politico en bevestigt het federaal parket.
Opsporingsbericht van de voortvluchtige Salah Abdeslam

Brahim Abdeslam is een van de terroristen die zichzelf vrijdag in Parijs opbliezen terwijl zijn broer Salah naar alle waarschijnlijkheid ook deelnam aan de aanslagen maar kon ontkomen. Begin 2015 werden beide broers nog verhoord door de Belgische politie.

"Brahim had geprobeerd naar Syrië te reizen maar was niet verder geraakt dan Turkije", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. "Bij zijn terugkeer zijn zowel hijzelf als zijn broer Salah verhoord. Brahim werd niet vervolgd omdat we op dat moment geen bewijzen hadden dat hij had deelgenomen aan de activiteiten van een terroristische groep."

"We wisten dat beide broers geradicaliseerd waren en mogelijk naar Syrië zouden trekken maar ze leken geen directe bedreiging te vormen. Beide broers werden dan ook niet gesignaleerd aan de Franse veiligheidsdiensten", aldus Van Der Sypt.

Salah Abdeslam werd in het verleden al vervolgd voor gewapende overval, samen met Abdelhamid Abaaoud, die gezien wordt als het brein achter de aanslagen in Parijs, en achter de terreurcel die in januari opgerold werd in Verviers en Brussel. De Franse politie voerde vanochtend een grootscheepse actie uit in de Parijse voorstad Saint-Denis, op zoek naar Abaaoud maar het is nog niet duidelijk of die aangetroffen werd.

Hun derde broer, Mohamed Abdeslam, werd na de aanslagen in Parijs opgepakt in Molenbeek. Hij werd later vrijgelaten omdat hij een alibi had voor de avond van de aanslagen. Mohamed verklaarde later aan de pers dat zijn familie nog niet in aanraking was gekomen met het gerecht.