Britse kolencentrales uiterlijk in 2025 dicht

Groot-Brittannië wil binnen tien jaar volledig af van al zijn kolengestookte energiecentrales. Dat heeft minister van Energie en Klimaat Amber Rudd bekendgemaakt.

Van alle elektriciteit die de Britten vorig jaar verbruikten, was een derde opgewekt door middel van de verbranding van kolen. Volgens Rudd mag een moderne economie niet zo zwaar leunen op vervuilende, vijftig jaar oude energiecentrales.

"Laat mij duidelijk zijn: dit is niet de toekomst", aldus de minister. "Wij moeten een nieuwe infrastructuur voor energie bouwen die geschikt is voor de 21e eeuw." Groot-Brittannië is de eerste grote economie die afstapt van kolencentrales om de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) terug te dringen.

De kolencentrales moeten uiterlijk in 2023 begonnen zijn hun productie af te bouwen. Naast hernieuwbare energiebronnen als zon, wind en water zullen vanaf 2025 alleen nog kernenergie en gas worden gebruikt om stroom op te wekken.