Drie doden en acht arrestaties bij grote antiterreuractie

De antiterreurpolitie in Frankrijk voerde deze ochtend een grote politieactie uit in Saint-Denis, in het noorden van Parijs. Volgens de Franse justitie waren ze op zoek naar de Belgische terreurverdachte Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen in Parijs. Bij de actie zijn drie terroristen gedood en acht mensen aangehouden. De terroristen stonden klaar om een nieuwe aanslag te plegen, klinkt het.

De antiterroristische eenheid van de Franse politie werkte samen met het interventiekorps Raid. Volgens de Franse justitie was de 27-jarige Abdelhamid Abaaoud uit Molenbeek het doelwit, het brein achter de terreurcel die begin 2015 in Verviers is opgerold en die mogelijk ook een hand in de terreur in Parijs heeft.

Abaaoud zou zich verschanst hebben in het appartement waar de politieacties zich afspeelden. Volgens Belgische gerechtelijke bronnen is hij gedood, het Franse parket laat weten dat hij alvast niet bij de aangehouden verdachten zit.

Politieagenten die het appartement bestormden, botsten op hevige weerstand, zegt een bron bij de politie aan het Franse persagentschap AP. Er werden meerdere schoten gelost. Hoeveel personen er precies in het appartement zaten, kan het Franse parket nog niet geven. In elk geval is duidelijk dat de terroristen er zeer goed georganiseerd waren. Volgens het parket in Parijs stonden ze klaar om een nieuwe aanslag te plegen.

Drie doden, acht arrestaties

Drie terroristen lieten het leven bij de actie. Een vrouw overleed door zichzelf op te blazen toen politieagenten de woning binnenvielen en een andere terreurverdachte werd door de agenten gedood. Ook een derde terrorist is gedood. Het Franse parket kan de identiteit van de gedode terroristen voorlopig niet geven.

In het appartement werden ook drie terroristen aangehouden. Daarnaast werden twee mensen in de buurt van de woning opgepakt, net als de eigenaar van het appartement. In totaal werden acht mensen opgepakt: zeven mannen en één vrouw. Ook hun identiteit is niet bekend, maar de voortvluchtige Salah Abdeslam is daar alvast niet bij.

VRT-correspondent Frank Renout in Saint-Denis: "De eigenaar heeft net voor zijn arrestatie tegen journalisten gezegd dat hij door een vriend benaderd werd met de vraag of hij tijdelijk mensen uit België kon opvangen. Het enige wat ze wilden was wat water en een plaats om te bidden. Hij zei ook dat hij niet wist dat het terroristen zijn."

Volgens het persagentschap AP waren er minstens zeven explosies te horen. Ondertussen werden ook een honderdtal militairen naar Saint-Denis gestuurd. Het leger moest de veiligheid verzekeren in de onmiddellijke omgeving van de politieactie. In totaal vuurde de politie tijdens de actie zo'n 5.000 keer. Het appartement raakte bij de actie zwaar beschadigd.

Vechten in Syrië

Abaaoud werd in 1987 in Molenbeek geboren, waar hij de broers Salah en Brahim Abdeslam leerde kennen die al zeker betrokken zijn bij de aanslagen in Parijs. Ze pleegden samen al een aantal criminele feiten in België.

In het begin van 2013 vertrok Abaaoud naar Syrië om er aan de zijde van de terreurorganisatie IS te vechten. Een korte tijd daarna keerde hij terug naar Molenbeek om zijn dertienjarige broer mee te nemen naar Syrië. Die broer werd door de Belgische media gezien als de "jongste buitenlandse strijder van IS".

Veiligheidszone

In Saint-Denis bevindt zich ook het Stade de France, dat vrijdagavond geviseerd werd door de terroristen. Daar bliezen drie zelfmoordterroristen zichzelf op. Vier mensen kwamen daarbij om het leven, onder wie de terroristen zelf.

De politie heeft rond het appartement een veiligheidszone ingesteld. Aan alle omwonenden werd gevraagd om binnen te blijven. De tram en de metro reden een tijd niet uit en ook de scholen in de buurt blijven vandaag toe.

VRT-journalist Steven Decraene: "Het openbare leven ligt hier helemaal stil. Wel is er massaal pers aanwezig en is er ook enorm veel politie aanwezig. Het is wel duidelijk dat de politieactie nog niet voorbij is."

Politieagenten vielen net na de politieactie aan het appartementsgebouw ook een kerk binnen in Saint-Denis. Daar zou niets of niemand gevonden zijn.