Franse oppositie vormt geen front rond Hollande

Maandag kreeg de Franse president François Hollande nog een staande ovatie bij zijn toespraak tot het parlement in het paleis van Versailles nabij Parijs. Toch is de oppositie duidelijk niet van plan om massaal front te vormen achter de president.

In de krant Le Monde valt de conservatieve oppositieleider en voormalig president Nicolas Sarkozy zijn socialistische opvolger Hollande (links) niet geheel af, maar er pal achter gaan staan, doet hij ook niet.

In principe steunt Sarkozy (boven links) de "onverwachte en nooit geziene ommekeer van het veiligheids- en buitenlands beleid van Hollande" en hij sluit ook niet uit dat zijn conservatieve partij "les Républicains" de door Hollande voorgestelde grondwetswijziging zal steunen.

Die aanpassing van de grondwet moet dan wel leiden tot een effectieve verbetering van de veiligheid van de Fransen. Als het enkel gaat om het juridisch debat op lange termijn aan te zwengelen, heeft dat geen enkele zin, aldus Sarkozy.

Toch heeft de republikeinse leider ook kritiek op de socialistische regering. We hebben sinds de aanslagen tegen het satirische magazine Charlie Hebdo begin dit jaar te veel tijd verloren. Dat blijkt alleen al uit het hoge aantal slachtoffers (129 doden vorige vrijdag) en het trage werk van een parlementscommissie over veiligheid.

Sarkozy verwijt de regering vooral dat die onvoldoende maatregelen genomen heeft om de binnenlandse veiligheid te verzekeren, zeker na het begin van de Franse bombardementen op de terreurgroep IS in Syrië. Hij wil alleszins dat een parlementaire onderzoekscommissie het beleid van de regering tegen het licht houdt.

Minister van Justitie Taubira onder vuur

Dat de centrumrechtse oppositie van de "Républicains" zich niet pal achter president Hollande schaart, bleek maandag al tijdens de zitting in het paleis van Versailles.Toen werd minister van Justitie Christiane Taubira (foto) uitgejouwd door een deel van de oppositie.

Blijft Sarkozy dan nog wat diplomatisch, zijn nauwe medewerkers spreken in interviews hardere taal. Volgens hen duiden de bloedige aanslagen van vorige week op "een falen van de (socialistische) regering" die de prijs zou betalen voor "de politiek van juridische ontwapening" door minister van Justitie Taubira, die de werking van de politie en de veiligheidsdiensten ondermijnd zou hebben.

De Franse regering zou zo drie jaar verloren hebben in de strijd tegen de terreur en het beleid in Syrië lijkt nergens op, aldus de republikeinen. 

Minister Taubira krijgt al langer de wind van voren bij de rechtse oppositie, maar ook van politie en gerecht. Er zitten ook twee politieke staartjes aan. Zo zijn er in december regionale verkiezingen in Frankrijk en de woede en angst over terreur kunnen de electorale belangen niet doen vervagen. Anderzijds is Taubira één van de laatste kopstukken van de linkervleugel van de PS in de regering die onder leiding van premier Manuel Valls steeds meer naar het centrum is opgeschoven en dat wellicht na de aanslagen nog meer zal doen. 

Le Pen wil de Franse grenzen sluiten

Onder meer het extreemrechtse Front National zou in december electoraal garen kunnen spinnen bij de huidige situatie in Frankrijk. Voor FN-voorzitster Marine Le Pen is er een duidelijk verband tussen de terreuraanslagen en de toevloed van vluchtelingen, vooral uit moslimlanden.

De oplossing ligt voor Le Pen dan ook voor de hand: gedaan met immigratie en Frankrijk moet de grenzen sluiten, zeker voor moslims. Fransen die betrokken zijn bij terreuracties, moeten hun nationaliteit kunnen verliezen.

Het FN verwijst naar een Syrisch paspoort met een registratie in oktober als vluchteling op een Grieks eiland dat gevonden werd op één van de plaatsen waar vorige week in Parijs mensen werden vermoord. Maar er is twijfel of dat paspoort echt is en het is ook niet gebruikelijk dat zelfmoordterroristen identiteitspapieren bij zich hebben. Het lijkt er dan ook op dat IS opzettelijk de vluchtelingen in Europa in diskrediet wil brengen.

Zeker is dat de vijf terroristen die nu al geïdentificeerd werden, allen de Franse nationaliteit hebben en dus niet via de vluchtelingenroute naar Europa zijn gekomen.