Hollande wil strengere controles voor vluchtelingen

“We moeten er beter op toezien dat vluchtelingen die Europa binnenkomen, geen risico vormen voor onze veiligheid.” Dat zei de Franse president François Hollande in een speech naar aanleiding van de antiterreuractie in Saint-Denis.

De Franse president Hollande wil de controles van de vluchtelingen fors opvoeren. Dat zei hij tijdens de bijeenkomst van burgemeesters in Frankrijk.

"Er zijn de laatste jaren erg veel vluchtelingen ons land binnengekomen en ik herken de angst die bij velen leeft. We moeten erop toezien dat iedereen die de grens met Europa oversteekt, grondig wordt gecontroleerd. We moeten er ons van verzekeren dat ze geen gevaar vormen voor onze waarden en onze samenleving."

De strengere controles moeten volgens Hollande niet enkel in Frankrijk gebeuren, maar in alle landen die vluchtelingen opvangen.

Klare oorlogstaal

De Franse president sprak ook nu oorlogstaal. “De actie in Saint-Denis toont opnieuw dat we in oorlog zijn. We voeren oorlog tegen de terreurorganisatie IS maar ook tegen de terroristen die zich op ons grondgebied bevinden." Om die strijd te kunnen voeren, toonde Hollande zich opnieuw voorstander van een internationale coalitie. Hij pleitte al voor een grotere samenwerking in zijn speech kort na de aanslagen in Parijs.

Verder zei Hollande dat het nodig is om de noodtoestand drie maanden aan te houden, ook al perkt ze de vrijheid van de Franse bevolking in. "Enkel zo kan onze vrijheid volledig herstellen."

Meer wapens, meer troepen

Om de veiligheid in Frankrijk te blijven garanderen, worden er extra troepen ingezet op alle private en publieke plaatsen die mogelijks een doelwit vormen. Er komen ook extra vacatures vrij binnen de politie en de douane. Opvallend is eveneens dat de gemeentelijke politiediensten bewapend worden.

“We zijn een Frankrijk voor iedereen, maar we zullen meedogenloos zijn voor degenen die een bedreiging vormen voor ons land. We zijn een land dat nooit zal toegeven aan angst en we zullen het leven hervatten. Enkel zo kunnen we weer groot zijn.”