John Crombez: "Er zitten grote gaten in ons veiligheidsnet"

SP.A-voorzitter John Crombez vraagt dringend een onderzoekscommissie die de gaten in onze veiligheidsdiensten in kaart kan brengen. Hij vindt het namelijk onbegrijpelijk dat Salah Abdeslam - een van de verdachte broers van de terreuraanslag in Parijs - niet werd gevolgd, zo zegt hij vanavond in "Terzake".

"Abdelhamid Abaaoud en Salah Abdeslam hebben blijkbaar enkele jaren geleden samen in de gevangenis gezeten. Net voor de verijdelde terreurdaad in Verviers hebben ze met elkaar getelefoneerd. Hij wordt aangehouden, maar vrijgelaten. Even later wordt hij in Nederland aangehouden voor drugsbezit en blijkt dat hij niet geseind stond", zegt de politicus. "Na de aanslagen in Parijs (afgelopen vrijdag, nvdr.) steekt hij de grens over, wordt hij gecontroleerd en blijkt dat hij opnieuw niet geseind staat. Er zitten gaten in ons veiligheidsnet. Grote gaten."

Volgens Crombez is er dringend nood aan een analyse ten gronde van de eventuele gaten in onze veiligheid. Hij denkt daarbij aan een onderzoekscommissie achter gesloten deuren, die wat hem betreft morgen al mag worden ingericht. "Daarna moet de regering maatregelen nemen en kan het parlement de nodige wetten stemmen. Het gaat nu om de veiligheid maximaliseren."

"Wat Koen Geens (minister van Justitie, nvdr.) en Jan Jambon (minister van Binnenlandse Zaken, nvdr.) nu beslissen, is zeker belangrijk. Dat gaat over de veiligheid verhogen waar het nodig is, op evenementen en op straat. Wat ik nu zeg, gaat over informatiedeling. Als je alle informatie nu hoort, merk je dat er geen systeem is. Dat is toch een groot probleem."