Kernkabinet opnieuw samen over Parijs

Het federale kernkabinet - aangevuld met de veiligheidsministers - zit sinds even na 17.00 uur opnieuw samen. Premier Charles Michel en zijn topministers buigen zich opnieuw over extra maatregelen in de strijd tegen radicalisme en terrorisme.
Archieffoto

Morgenochtend spreekt premier Michel een speciale bijeenkomst van de Kamer toe naar aanleiding van de aanslagen van vorige vrijdag in Parijs. Bedoeling is daarbij ook een reeks bijkomende maatregelen aan te kondigen in de strijd tegen terreur.

Het zou vooral gaan om het versnellen van een reeks maatregelen en hervormingen die al langer in de pijplijn zitten. Denk aan de "update" van de wetten rond de bijzondere inlichtingen- en opsporingsmethodes. Dat moet het makkelijker maken om verdachten op het internet en in internationale chatboxen te volgen, of om computers en smartphones van vermoedelijke terroristen te hacken. In dat verband zou ook worden gedacht aan een stemmendatabank.

Ook het kerntakendebat van de politie komt expliciet in zicht. Door de politiediensten meer te laten focussen op hun primaire taken, zou er meer blauw vrijkomen en de slagkracht dus moeten verhogen. En er is de opslag en analyse van de passagiersgegevens van internationale vluchten en treinen. Dat PNR-systeem (passenger name records) staat al langer op de agenda, waarbij het de bedoeling is om met zoveel mogelijk andere landen samen te werken.

Compleet nieuwe maatregelen

Ook compleet nieuwe maatregelen worden niet uitgesloten. Zo opperde MR-vicepremier Didier Reynders eerder deze week al de mogelijkheid om teruggekeerde Syriëstrijders een elektronische enkelband om te doen. En ook N-VA-voorzitter Bart De Wever liet gisteravond nog verstaan dat de zware aanslagen in Parijs een kantelpunt zouden kunnen vormen voor meer verregaande ingrepen.

Niettemin onderstrepen de ministers dat de regering na de aanslag op Charlie Hebdo en de antiterreuractie in Verviers eerder dit jaar al heel wat gedaan heeft. "We moeten nu kijken wat bijkomend nog nodig is in een intussen veranderde omgeving", zo verwoordde Open Vld-vicepremier Alexander De Croo het.

Geld

Extra maatregelen kosten echter geld. "Dat is inderdaad niet evident, ook dat is een element in de discussies die we zullen voeren", erkende CD&V'er Kris Peeters. "Als dat nodig is, dan zullen we prioriteiten moeten stellen", zei ook Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) nog bij het binnengaan.