Regering kan "gebrek aan loyaliteit en fair play niet waarderen"

In reactie op kritiek uit Frankrijk hebben de Belgische autoriteiten zowel via de media als diplomatieke kanalen het optreden van de Belgische diensten tegen het terrorisme verdedigd. De regering kan "het gebrek aan loyaliteit en fair play niet waarderen", klinkt het.
Danny Gys/Reporters

De Franse kritiek wekte in Belgische kringen een zekere irritatie op, temeer omdat de Franse en Belgische diensten zeer intens samenwerken en de uitwisseling van informatie heeft geleid tot de operatie in Saint-Denis, zo onderstreept een regeringsbron.

In reactie op de bittere opmerkingen van een oud-directeur van de Franse inlichtingendiensten, maar ook de verklaring van president François Hollande dat de aanslagen van Parijs "bedacht en gepland in Syrië, en georganiseerd in België" werden, heeft de Belgische regering via diplomatieke weg laten verstaan dat ze het gebrek aan "loyaliteit" en "fair play" maar weinig kan waarderen.