Steeds meer tegenkanting in VS tegen opvang Syrische vluchtelingen

De regering-Obama heeft dinsdag het opvangprogramma voor Syrische vluchtelingen verdedigd. Ze wees erop dat deze vluchtelingen eerst een erg strenge veiligheidscontrole ondergaan voor ze de Verenigde Staten binnen mogen, maar dan door de grondwet het recht hebben om vrij rond te reizen.

In de VS komt er steeds meer tegenkanting tegen de opvang van Syrische vluchtelingen, vooral dan bij de Republikeinen. Na de aanslagen in Parijs vreest men "terroristen" binnen te laten.
Maar liefst 31 Amerikaanse staten, op één na allemaal geleid door een Republikeins gouverneur, hebben laten verstaan dat ze geen Syrische vluchtelingen op hun grondgebied willen toelaten. Het gaat onder meer om Alabama, Georgia, Texas, Arizona, Michigan, Illinois of New Hampshire.

De Republikeinse leden van het Congres pleiten op hun beurt voor een "pauze" in het opvangprogramma.
"Voor alle duidelijkheid, het opvangprogramma wordt geleid door de federale regering", zette de woordvoerder van Buitenlandse Zaken de puntjes op de i. De VS vangen nu nog maar 2.159 Syrische oorlogsvluchtelingen op, maar de regering heeft in september beloofd dat dat aantal de volgende twaalf maanden tot 10.000 zal stijgen. Nu wordt nog eens beklemtoond dat deze mensen streng worden doorgelicht op het vlak van veiligheidsrisico. Het gaat ook veelal om families met kinderen. "Het zijn mensen die exact hetzelfde soort zinloos geweld ontvluchtten als hetgeen werd gebruikt in Parijs", aldus een overheidsbron. "Door voor hen de deur dicht te doen, verraden we onze waarden".

Maar de tegenstand bij de Republikeinen groeit. "Ons land is altijd erg gastvrij geweest, maar we kunnen terroristen geen misbruik laten maken van ons medeleven", verklaarde de Republikeinse Kamervoorzitter Paul Ryan op een persconferentie. "Dit is het moment dat veiligheid boven spijt gaat". Hij is van plan om desnoods een dringend wetsvoorstel in te dienen.