Vlaams Parlement huldigt slachtoffers Parijs

In het Vlaams parlement werd vandaag hulde gebracht aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Minister-president Bourgeois betuigde zijn medeleven aan de vele slachtoffers van IS, in Parijs en elders, in het Midden-Oosten. Hij roept op om niet toe te geven aan de angst. “Ons antwoord is duidelijk: de vrije wereld mag niet zwichten en we moeten krachtig reageren om een einde te maken aan die terreur,” aldus Bourgeois.

“De terroristen hebben hun aanval duidelijk gericht op wat Parijs zo Parijs maakt, en op wat onze Europese cultuur zo sterk bepaalt: cultuur, muziek, sport, terrasjes, restaurants, flanerende, liefhebbende, genietende mensen op straat,” zo sprak Bourgeois (N-VA). "Ons antwoord moet duidelijk zijn: de vrije wereld mag niet zwichten. Wanneer we toegeven aan de angst, hebben de terroristen gewonnen, hebben ze de ziel van onze samenleving vernietigd."

De minister-president drukte ook zijn bewondering uit voor de manier waarop de Parijzenaars de slachtoffers hebben opgevangen. "Vreemde mensen werden medeburgers, en liefde zal het altijd halen op haat," sloot hij af.

Eenzelfde lijn is te horen bij partijgenoot en fractieleider Matthias Diependaele (N-VA). "De doelwitten in Parijs zijn niet willekeurig gekozen. De kogels waren gericht op onze eigen keuze om te gaan en staan waar we willen", aldus Diependaele. "Onze samenleving valt of staat met die keuzevrijheid, en die moeten wij met hand en tand verdedigen."

"Niet zwartepieten"

CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel roept op om vooral geen tijd te verliezen met politiek zwartepieten. Hij verwijst daarmee naar de polemiek die ontstond rond  voormalig PS-burgemeester van Molenbeek Philippe Moureaux.  “Niet alleen getuigt zoiets van een gebrek aan respect voor de slachtoffer, het leidt ons ook af van échte oplossingen.”

Voor de partij van Van den Heuvel mogen er in de zoektocht naar oplossing voor de veiligheid geen taboes zijn, en hij bracht nogmaals de fusionering van de Brusselse politiezones ter sprake.

"Politie kan niet optreden tegen totalitair gedachtengoed"

Ook Bart Somers (Open VLD) hamert er op dat justitie en politie de middelen moeten krijgen om de bevolking te beschermen. Hij vergeleek de ideologie van IS met het nazisme en het communisme. "Helaas kan de politie niet optreden tegen de overwinning op een totalitair gedachtegoed," aldus de Mechelse burgemeester. "Daarom een oproep aan alle burgers: zonder u niet af, schenk uw medemens net meer vertrouwen. Wij zijn allemaal slachtoffers. Sluit de rangen rond onze gedeelde waarden."

"Uitvoeren wat we beslist hebben"

SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke is kritischer. Hij verwijst naar de resolutie die het Vlaams parlement begin dit jaar goedkeurde na de aanslag op Charlie Hebdo. Daarin stonden maatregelen die Vlaanderen binnen haar bevoegdheden kan nemen, om de radicalisering te bestrijden. "Er zijn 11 maanden verstreken sinds die aanslag. Vrijdag zijn we nogmaals met de neus op de feiten gedrukt. De bevolking vraagt dat we maatregelen nemen. Laat ons wat we 6 maanden hebben beslist, snel uitvoeren," aldus Vandenbroucke.

"We zijn er nog niet"

Eenzelfde boodschap valt te horen bij Groen-fractieleider Bjorn Rzoska. "Het parlement realiseerde al belangrijk werk om de radicalisering aan te pakken, maar we zijn er nog lang niet." Net als zijn voorzitster Meyrem Almaci roept hij zijn collega's op om samen verder te zoeken naar oplossingen.

"Gevolg van massale immigratie"

Tot slot was het de beurt aan Vlaams Belang. "Omdat niemand hier het probleem bij naam durft te noemen, zal het Vlaams Belang het maar doen", fulmineert fractieleider Chris Janssens. "Dit is het gevolg van massa-immigratie." Hij sneerde ook naar de federale regering, die er niet in slaagt de grenzen te sluiten. Daarnaast viseerde hij zonder omwegen de Islam. "Zonder Islam, geen terrorisme," klonk het.