Wat weten we tot nu toe over terreur?

Op vrijdag 13 november werd de Franse hoofdstad Parijs opgeschrikt door een reeks bloederige schietpartijen en aanslagen. 130 mensen lieten daarbij het leven. Het duurde niet lang vooraleer de terreurgroep IS de aanslagen in de lichtstad opeiste en de Franse president Hollande oorlogstaal sprak. We zetten voor u op een rij wat er sindsdien allemaal precies gebeurd is.

Wat is er vrijdagavond gebeurd?

 • Op verschillende plaatsen in het oostelijke deel van de Franse hoofdstad zijn er schietpartijen en explosies.
 • Eerste schietpartij wordt rond 21.30 uur gemeld bij restaurant Le Petit Cambodge aan de Rue Bichat. Daarbij vallen zeker 15 doden en 7 gewonden.
 • Buiten het nationaal voetbalstadion Stade de France, aan de noordkant van Parijs, zijn er explosies te horen. Op dat moment wordt er een vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland gespeeld. De Franse president François Hollande is aanwezig en wordt door veiligheidsagenten onmiddellijk in veiligheid gebracht. Er vallen 4 doden, onder wie de 3 terroristen zelf. In het stadion ontstaat paniek bij de toeschouwers, honderden lopen het veld op.
 • Rond 22 uur vallen 3 terroristen de concertzaal Bataclan binnen aan de Boulevard Voltaire waar de Californische rockband "Eagles of Death Metal" optreedt. Er zijn 1.500 mensen in de zaal aanwezig. De daders schieten in het rond en gijzelen de aanwezigen. Hierbij vallen de meeste slachtoffers: 89. 
 • Rond 21.30 uur openen schutters het vuur op verschillende cafés en restaurants in het tiende en elfde arrondissement in Parijs, op een moment dat veel mensen op de terrassen hun weekend inzetten. Bij die schietpartij vallen ruim 24 doden.

Wat weten we over de daders?

 • IS heeft de aanslagen opgeëist, nadat de Franse president Hollande de terreurgroep al had aangewezen als dader.
 • Zes daders die bij de aanslagen zijn omgekomen, zijn ondertussen geïdentificeerd: Omar Ismail Mostefai (Bataclan), Samy Amimour (Bataclan), Brahim Abdeslam (Boulevard Voltaire), Bilal Hadfi (Stade de France), Abdelhamid Abaaoud (cafés en restaurants) en Foued Mohamed-Aggad (Bataclan). Twee daders zijn nog niet geïdentificeerd. Op hun lichamen werden Syrische paspoorten gevonden, maar het is nog niet duidelijk of deze vals zijn of niet.
 • Naar twee verdachten wordt nog steeds gezocht. Speurders vermoeden dat Salah Abdeslam een van de daders is die vanuit een auto enkele terrassen in Parijs heeft beschoten. Tegen hem loopt een internationaal aanhoudingsbevel. Naar Mohamed Abrini wordt ook nog gezocht. Hij werd samen met Salah Abdeslam gefilmd in een tankstation in Noord-Frankrijk.

Wat weten we van de slachtoffers?

 • Bij de schietpartijen en de aanslagen zijn 130 mensen om het leven gekomen en raakten 352 mensen gewond.
 • Hoewel een groot deel van de slachtoffers Frans is, zijn de doden en gewonden afkomstig uit 16 verschillende landen.
 • Er zijn 3 Belgen bij de doden, onder wie een koppel uit Luik van Turkse origine. Het derde slachtoffer, een man, heeft de Belgisch-Franse nationaliteit.
 • Onder de andere buitenlandse slachtoffers zijn onder meer: 2 Algerijnen, 1 Brit, 1 Chileen, 2 Mexicaanse vrouwen, 1 Marokkaan, 2 Portugezen, 2 Roemenen, 1 Italiaanse, 1 Spanjaard, 1 Zweed, 2 Tunesische zussen en 1 Amerikaanse.

Wat weten we over het onderzoek?

 • Tijdens het weekend worden in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek zeker 7 verdachten opgepakt, waarvan er intussen 5 opnieuw zijn vrijgelaten. Bij degenen die weer op vrije voeten zijn, is Mohamed Abdeslam, de broer van één van de zelfmoordterroristen en van Salah Abdeslam die nog wordt opgespoord door de politie.
 • Maandagochtend worden er opnieuw politie-acties gehouden in Sint-Jans-Molenbeek, maar er wordt niemand gerechtelijk aangehouden.
 • Tegelijk onderzoekt het gerecht een mogelijk verband tussen de gebeurtenissen begin dit jaar in Verviers en de terreur in Parijs. Abdelhamid Abaaoud (die claimde het brein achter de terreurcel van Verviers te zijn) zou mogelijk een hand hebben gehad in de aanslagen in de Franse hoofdstad.
 • Tegen maandagochtend hebben Franse autoriteiten 23 arrestaties verricht, 168 nachtelijke invallen uitgevoerd en 31 wapens in beslag genomen. Er worden ook 104 verdachten onder huisarrest geplaatst.
 • In de nacht van maandag op dinsdag werden in Frankrijk 128 huiszoekingen gedaan. Alles samen zijn een week na de aanslagen in Frankrijk al 1.233 huiszoekingen verricht. Daarbij zijn 165 mensen opgepakt en 230 wapens in beslag genomen. 266 mensen kregen huisarrest.
 • De Italiaanse politie is op zoek naar een zwarte Seat met nummerplaat GUT 18053 die zondagavond de grens met Ventimiglia overstak. De 32-jarige bestuurder zou één van de daders van de aanslagen zijn.
 • Dinsdagochtend wordt een zwarte Renault Clio teruggevonden aan Place Albert-Kahn in het 18e arrondissement van Parijs. De wagen is ingeschreven in België en zou zijn gehuurd op naam van de voortvluchtige verdachte Salah Abdeslam.
 • In Alfortville, een rustige gemeente ten zuiden van Parijs, wordt een schuilplaats ontdekt waar vermoedelijk de aanslagen in Parijs worden voorbereid. De twee hotelkamers waren geboekt op naam van de voortvluchtige Salah Abdeslam. Naast pizzadozen en andere voedselresten worden er ook naalden gevonden.
 • De antiterreurpolitie in Frankrijk voert woensdagmorgen een meer dan zeven uur durende politieactie uit in Saint-Denis, in het noorden van Parijs. Volgens de Franse politie zijn ze op zoek naar de Belgische terreurverdachte Abdelhamid Abaaoud. Bij die actie vallen drie doden: een nog niet geïdentificeerde man blaast zichzelf op, twee anderen worden gedood door de politie. Het gaat om de gezochte Abdelhamid Abaaoud en zijn nicht Hasna Aitbouhcen, van wie eerst nog verkeerdelijk gedacht wordt dat zij de kamikaze was. Zeven mensen zijn aangehouden.

 

Wat gebeurt er nog in de nasleep?

 • Frankrijk roept onmiddellijk de noodtoestand uit over het hele Franse grondgebied en voert controles uit aan alle grensovergangen.
 • Franse president Hollande spreekt van "een daad van oorlog".
 • Zondagavond nog droppen Franse gevechtsvliegtuigen twintig bommen op diverse doelwitten van IS in de Syrische stad Raqqa.
 • Ook in de nacht van maandag op dinsdag voert de Franse luchtmacht opnieuw bombardementen uit op Raqqa en vernielt daarbij een commando- en een trainingscentrum.
 • Op dinsdag voeren de Fransen voor de derde dag op rij luchtaanvallen uit op Raqqa.
 • Heel Europa houdt minuut stilte voor de slachtoffers.
 • Veel reizigers annuleren hun trip naar Parijs.
 • Fransen komen samen op de Place de la République in Parijs om te rouwen. Daar breekt zondagavond paniek uit als er een lamp springt en mensen door het geluid alle kanten op lopen.
 • België verhoogt het terreurdreigingsniveau van twee naar drie.
 • De voetbalwedstrijd België-Spanje in het Koning Boudewijnstadion in ons land wordt afgelast.
 • De Belgische regering bereidt een reeks maatregelen voor die de bijzondere opsporings- en inlichtingenmethodes moeten uitbreiden.
 • EU-landen steunen Frankrijk unaniem in strijd tegen terrorisme.
 • Poetin beveelt gezamenlijke operaties in Syrië met Frankrijk.
 • Duitse veiligheidsdiensten hebben sterke aanwijzingen dat er aanslag op til was in Hannover. De voetbalinterland Duitsland-Nederland wordt er elfder uren afgelast. Uiteindelijk wordt niets gevonden.
 • Amerikaanse staten willen geen Syriërs meer opvangen.
 • IS dreigt met nieuwe aanslagen in video.
 • De Nationale Veiligheidsraad beslist een week na de aanslagen in Parijs om het terreurdreigingsniveau in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te verhogen naar 4, het hoogst mogelijke niveau. "Het gevaar voor een aanslag is ernstig en zeer nabij", aldus de regering. Als gevolg van de maatregelen sluiten winkels, commerciële centra en horecazaken in Brussel de deuren. Er rijden geen metro's en de rest van het openbaar vervoer ondervindt zware hinder. De scholen in Brussel en Vilvoorde blijven maandag en dinsdag dicht. Concerten en andere evenementen worden afgelast.
 • Bij een grootscheepse en nooit geziene politieactie in verschillende Brusselse gemeenten, Luik en Charleroi worden zondagavond en maandagochtend 21 mensen opgepakt, daarvan wordt uiteindelijk maar 1 iemand aangehouden. De man naar wie de veiligheidsdiensten koortsachtig op zoek zijn, Salah Abdeslam, blijft echter op vrije voeten.