"Abaaoud speelde beslissende rol bij aanslagen in Parijs"

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zegt dat Abdelhamid Abaaoud een "beslissende rol" heeft gespeeld bij de aanslagen van vorige week in Parijs. Volgens de minister was de Belgische IS-terrorist ook betrokken bij vier van de zes verijdelde aanslagen in Frankrijk sinds de lente van dit jaar.

Bernard Cazeneuve heeft op een persconferentie bevestigd dat het Franse gerecht Abaaoud ziet als het brein achter de aanslagen. "Hij heeft zonder twijfel een beslissende rol gespeeld bij deze aanvallen", aldus de minister. Welke rol Abaaoud en de andere verdachten precies gespeeld hebben, wordt volop onderzocht.

Cazeneuve had het ook over verijdelde aanslagen. "Van de zes verijdelde aanslagen in Frankrijk sinds de lente van 2015, lijkt het dat er bij vier daarvan een link is met Abdelhamid Abaaoud." Het gaat onder meer om de verijdelde aanslag op een Thalys-trein in augustus en een poging om een kerk op te blazen in de Parijse voorstad Villejuif in april.

Er is geen informatie gekomen van Europese inlichtingendiensten over het feit dat Abaaoud was teruggekeerd naar Europa en mogelijk naar Frankrijk zou komen, zei Cazeneuve. Pas enkele dagen na de aanslagen kreeg men een tip van een niet-Europese inlichtingendienst dat Abaaoud gespot was geweest in Griekenland.

"Het zijn de Franse diensten die zijn verantwoordelijkheid hebben vastgesteld bij verschillende pogingen om aanslagen te plegen in Frankrijk, zo ook voor de rol die hij speelde in het hart van IS", aldus Cazeneuve, die steun verwacht van de Europese bondgenoten. "Europa moet alles in het werk stellen om het terrorisme te overwinnen. Met die boodschap trek ik naar Brussel morgen." Daar is er een speciale vergadering van de Europese minister van Binnenlandse Zaken.

Meest gelezen