"Denk na over het invoeren van de noodtoestand"

Paul De Hert, professor aan de VUB en specialist privacy en strafrecht, ijvert voor de invoering van een noodtoestand in België. Daardoor kunnen strenge maatregelen tegen bijvoorbeeld terreur, tijdelijk worden ingevoerd, zoals nu in Frankrijk gebeurt. Dat zou onze privacy ten goede komen, zegt De Hert in "De wereld vandaag" op Radio 1.

In Frankrijk geldt momenteel de noodtoestand en dat voor drie maanden. In die periode kan de Franse overheid maatregelen nemen die dus op die manier beperkt zijn in de tijd. Dat principe is verankerd in de Franse grondwet.

In België staat zoiets niet in de grondwet. Professor De Hert vindt dat de Belgische beleidsmakers daarover moeten nadenken. Nu krijgen strengere maatregelen, zoals de afschaffing van anoniem bellen, meteen een definitief karakter.

"Als er een uitzonderingstoestand is, zoals nu, wil ik veel laten vallen, omdat ik weet dat het tijdelijk wordt ingevoerd, zoals in Frankrijk. Nu uitzonderingsmaatregelen stemmen, voor eens en voor altijd, dat vind ik gevaarlijk. Men moet nadenken over zo'n noodtoestand", zegt De Hert.

De professor is bang dat met de nieuwe maatregelen tegen terreur, die de regering vandaag in het parlement heeft voorgesteld, onze anonimiteit in de samenleving opgeofferd wordt, om iedereen te kunnen volgen. Veel van die maatregelen staan trouwens al lang op het verlanglijstje van de politiediensten, zegt De Hert.

De professor heeft het onder meer moeilijk met het bijhouden van passagiersgegevens. België werkt nu aan een systeem dat alle passagiersgegevens bijhoudt, ook binnen Europa. "België voert daarmee een standpunt uit dat het niet heeft gehaald in het Europees Parlement. De aanslagen in Parijs gebruiken om dat te introduceren is heel kinderachtig."