"Erken moskeeën en leid eigen imams op"

De Gentse imam Khalid Benhaddou ijvert voor meer erkende moskeeën en meer imams van eigen bodem. Dat zei hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. Benhaddou apprecieert wel de duidelijke taal van premier Charles Michel over de nieuwe antiterreurmaatregelen.

Khalid Benhaddou is naast imam ook voorzitter van het Platform van Vlaamse Imams. Hij is blij met de duidelijke taal van premier Charles Michel in de Kamer. Dat was volgens Benhaddou nodig om het veiligheidsgevoel bij de burgers te verhogen.

Premier Michel sprak onder meer over het opsporen van haatpredikers in moskeeën. "Dat is op zich een goeie maatregel", reageert Benhaddou, "maar zulke predikers worden vandaag al strafrechtelijk vervolgd." Benhaddou wil vooral meer erkende moskeeën.

"We moeten werk maken van de erkenning van de moskeeën. Zo weten we ook wie daar preekt." Benhaddou geeft wel toe dat dat moeilijk ligt. "Er is geen homogeen bevoegdheidspakket. De erkenning is gewestelijk en de financiering federaal. Daardoor is er geen sluitend beleid."

Benhaddou vond dat Michel vooral repressieve taal sprak. Zelf ziet hij meer graten in preventie. Zo wil Benhaddou meer middelen zien voor imams van eigen bodem. "De jongeren gaan niet naar de moskee, want imams spreken er Arabisch en ze kennen hun leefwereld niet. Ze zoeken hun heil op het internet, maar daar is er net een groot aanbod aan extremistische taal. Jammer genoeg is ook de inrichting van een imamopleiding een gedeelde bevoegdheid."