"IS werkt aan chemische wapens"

Zowel Frankrijk als de Verenigde Staten zeggen dat er aanwijzingen zijn dat de terreurgroep IS werkt aan de ontwikkeling van chemische of biologische wapens. De voorbije weken zijn er al eerder berichten dat IS C-wapens zou gebruikt hebben in Syrië.

De Franse premier Manuel Valls (foto) zei vanochtend in het parlement dat "we weten dat er een risico is voor chemische of biologische wapens". Hij ging echter niet in detail in waar hij zijn informatie haalt.

Nog vandaag hebben Amerikaanse veiligheidsdiensten gezegd dat IS een speciale afdeling heeft opgericht om onderzoek te doen en experimenten uit te voeren met chemische wapens. De groep zou daarvoor beroep doen op wetenschappers uit Syrië en Irak en andere landen in het Midden-Oosten. 

Dat is niet ver gezocht, want zowel het regime van Assad in Syrië als dat van Saddam Hoessein in Irak hebben in de jaren 80 op grote schaal chemische wapens ontwikkeld. Van Saddam weten we dat die onder druk van VN-inspecties in de jaren 90 opgeruimd werden. Assad deed dat pas twee jaar geleden onder dreiging van Amerikaanse bombardementen. 

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de expertise in beide landen beschikbaar is en IS wil niet enkel strijders, maar ook wetenschappers aantrekken naar zijn "kalifaat". Anders dan nucleaire wapens is er niet zo heel veel kennis nodig om chemische of biologische wapens te produceren. Die zouden dan gebruikt kunnen worden op het slagveld in Syrië en Irak of bij terreuraanslagen elders in de wereld.

Beperkte capaciteit, maar die breidt wel uit

Nu weten we natuurlijk ook dat de VS in 2003 hun inval in Irak verantwoordden door de aanwezigheid -in dit geval de afwezigheid- van chemische wapens in dat land.

Toch heeft IS de afgelopen maanden met zekerheid mosterdgas gebruikt tegen Koerdische strijders in Syrië en Irak. Nu is dat een vrij eenvoudig gas dat al gebruikt werd in de Eerste Wereldoorlog, maar daarom is dat niet minder gevaarlijk. Twee jaar geleden heeft één van de toplui van IS overigens zelf gezegd dat de groep "grote vooruitgang heeft gemaakt in de productie van C-wapens". 

Of IS in staat is om meer gecompliceerde C-wapens zoals zenuwgassen te maken, is volgens de VS niet zeker. Wel zou een speciale afdeling van IS zich daarmee bezighouden en zou die onder meer experten van Saddam Hoessein hebben aangetrokken, net zoals buitenlanders uit de Kaukasus en Zuidoost-Azië. IS zou ook een aantal onderzoekscentra hebben opgericht in Syrië.

Generaal op rust Richard Zahner, voormalig topman van de inlichtingendiensten van de VS in Irak, waarschuwt dat IS weliswaar slechts in beperkte hoeveelheden chemische wapens zou kunnen aanmaken, maar dat de groep vaak onderschat wordt.

Olivier Lepick, een Frans expert in NBC-wapens, zei vanochtend aan de zender France Info dat het niet zeker is dat IS over de capaciteit beschikt om die wapens te maken. Toch sluit ook hij een terreuraanval met chemische of biologische wapens niet uit.