"Kans op aanslagen was kleiner geweest als Molenbeek zijn werk had gedaan"

"Als ze in Molenbeek de richtlijnen van de regering serieus hadden genomen, was de kans op aanslagen in Parijs misschien wel honderd keer kleiner." Dat heeft Hans Bonte (SP.A) gezegd in "De ochtend".

Volgens de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) heeft de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek de omzendbrief van de regering niet goed genoeg uitgevoerd. De circulaire is een vertrouwelijk document dat precies vertelt wat de veiligheidsdiensten, de politie en bijvoorbeeld het OCAD moeten doen. Het document werd gepubliceerd op 21 augustus 2015, de dag van de verijdelde aanslag in de Thalys.

"Die circulaire ligt daar maar en wordt te weinig au sérieux genomen, bijvoorbeeld door gemeenten als Molenbeek. Als ze daar de richtlijnen hadden opgevolgd, was de kans op wat zich heeft voorgedaan in Parijs misschien wel honderd keer kleiner."

Geen stappen vooruit

Vilvoorde doet zijn werk goed, zegt Bonte, maar je zet geen stappen vooruit als de anderen dat niet doen. "Ik had nog maar net iemand in mijn kantoor met een enkelband die meteen terug wou keren naar Brussel van zodra zijn enkelband af kon. We zaten in Vilvoorde te fel op zijn vel en hij werd te veel gecontroleerd, vond hij. Om maar aan te geven dat als men elders zijn werk niet doet, je qua veiligheid en bescherming weinig hebt gedaan."

Volgens Bonte ligt het probleem ook niet zozeer bij de werking van de inlichtingendiensten, maar wel hij hun gebrek aan capaciteit. "Er is een gebrek aan mensen, aan middelen en aan competenties. Zo is er bijvoorbeeld één halftijdse kracht bezig met de internetscreening. Het is ellendig om zoiets vast te stellen."