(Koerdisch-)Vlaamse kortfilm op shortlist voor Oscars

"Bad hunter" van de Vlaams-Koerdische filmmaker Sahim Omar Kalifa staat op de shortlist van films die kans maken op de Oscar van Beste Korte Film. Dat heeft het Vlaams Audiovisueel Fonds (AVF) bekendgemaakt.

Het veertien minuten lange "Bad hunter" brengt het verhaal van de 19-jarige Bahoz die dagelijks gaat jagen in de bergen. Zijn strooptochten leveren niet veel op, maar op een dag is hij er getuige van dat een oude man een jonge vrouw verkracht en verandert zijn leven voorgoed.

De film viel eerder al in de prijzen op de festivals van onder andere Montréal (Juryprijs voor Korte Film), Valladolid (Silver Spike), Dubai (Juryprijs), Bahrein (Beste Kortfilm) en Australië (Speciale Juryprijs op Flickerfest).

Sahim Omar Kalifa verwierf faam met zijn eveneens alom gelauwerde korte films "Land of the Heroes" en "Baghdad Messi". De regisseur werkt momenteel aan zijn eerste langspeelfilm "Zagros".

Belangrijke data voor Kalifa: 14 januari - wanneer de shortlist nog korter wordt gemaakt - en, als alles goed gaat, de Oscarnacht van 28 februari.