Alain Platel krijgt Grand Prix de la Danse de Montréal

De Belgische regisseur en choreograaf Alain Platel heeft in Canada de Grand Prix de la Danse de Montréal gekregen. De jury looft vooral zijn "aanzienlijke invloed op de hedendaagse dans en de onafgebroken relevantie van zijn werk". Hij krijgt 22.500 dollar (zo'n 21.000 euro).

"De jury erkent met deze prijs de artistieke kwaliteit van Platels oeuvre, zijn engagement voor de kunst en voor zijn gezelschap les ballets C de la B dat hij in 1984 in Gent oprichtte en een opmerkelijk nest voor nieuw talent is", zo staat te lezen in een persbericht. "Ze besluiten dat zijn grote vermogen tot medeleven en zijn openheid voor de wereld hem tot een unieke artiest maken."

Alain Platel trok in 1995 voor het eerst naar Montréal, met "Bonjour Madame...". Ook "Moeder en Kind" (in 1996), "Iets op Bach" (1999), "Allemaal Indiaan" (2001) en "Gardenia" (2011) waren er te zien. In mei van dit jaar voerde zijn dansgezelschap er nog "Tauberbach" op tijdens het Festival TransAmériques.

Platel komt met de erkenning in het lijstje van Meg Stuart (2014), Benoît Lachambre (2013), Anne Teresa De Keersmaeker (2012) en Louise Lecavalier (2011). De jury bestond dit jaar uit Fabienne Cabado, Kathy Casey, Benoît Lachambre, Cathy Levy en David Rancourt.

Eerder dit jaar werd Platel benoemd tot Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres, de hoogste Franse culturele onderscheiding. In september kreeg hij ook de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste.