Archeologen speuren naar resten historische lakenhalle van Vilvoorde

In Vilvoorde start een extern studiebureau op 30 november op vraag van het Agentschap Onroerend Erfgoed met een archeologisch vooronderzoek op de Grote Markt van Vilvoorde. Ze zullen onder meer zoeken naar archeologische sporen van de vroegere middeleeuwse Lakenhalle.

"De herinrichting van de Grote Markt geeft ons de mogelijkheid om een blik in het verleden te werpen. Het marktplein is al minstens sinds de 12e eeuw het kloppend hart van Vilvoorde", aldus burgemeester Hans Bonte (SP.A).

Vilvoorde was in de middeleeuwen een belangrijk economisch knooppunt vooral dankzij de handel in zandsteen en laken. De gebouwen op en rond de Grote Markt met onder meer de Lakenhalle belichaamden die economische en politieke macht. De Lakenhalle werd rond 1800 definitief gesloopt.

De proefboringen van het archeologisch vooronderzoek moeten bepalen of er nog bijkomende archeologische opgravingen nodig zijn. Die mogen volgens schepen Francine De Prins (Groen) de timing van de effectieve herinrichtingswerken aan de Grote Markt echter niet in het gedrang brengen.

Vilvoorde zal in het voorjaar van 2016 het voorontwerp van de nieuwe Grote Markt bekendmaken. Bedoeling is daarna eerst te starten met de nutswerken om in het najaar definitief van start te gaan met de aanleg van de ondergrondse parking die plaats zal bieden aan circa 200 auto's.