Balkanlanden zetten filter op migrantenstroom

Servië, Kroatië en Macedonië laten niet langer alle vluchtelingen door die via de Balkanroute hun grenzen willen oversteken. Enkel asielzoekers uit Syrië, Irak en Afghanistan worden nog doorgelaten. De drie landen willen zo een einde maken aan de eindeloze stroom vluchtelingen die ook vanuit Azië en Afrika naar Europa onderweg zijn. De Balkanlanden vrezen immers dat heel wat van hen uiteindelijk op hun grondgebied zullen stranden.

"Servië stuurt sinds 18 uur gisterenavond alle vluchtelingen die niet uit Syrië, Irak of Afghanistan komen terug naar Macedonië", aldus UNHCR-woordvoerster Melita Sunjic. Die drie nationaliteiten maken de overgrote meerderheid uit van van de honderdduizenden migranten die dit jaar al door de Balkan getrokken zijn. Allemaal willen ze naar West- of Noord-Europa. De meesten hopen tot in Duitsland of Zweden te geraken.

Volgens enkele journalisten van Reuters worden aan de Servisch-Kroatische grens wel nog migranten uit Iran, Libië en Libanon doorgelaten. In het Servische grensstadje Sid kreeg de politie echter de opdracht om migranten uit Algerije, Tunesië, Marokko, Bangladesh, Pakistan en Somalië te weren van de trein die hen over de grens zou brengen. De migranten zijn naar een nabijgelegen opvangkamp gebracht. Enkele tientallen migranten die te voet via de velden de grens wilden oversteken, werden door de Kroatische politie tegengehouden.

Nog anderen zaten vast in het niemandsland tussen Macedonië en Griekenland. Macedonië weigert elke doorgang van migranten totdat er een deal is met Griekenland over welke nationaliteiten wel en welke niet de grens over mogen.

"Ons land beschermen"

De drie Balkanlanden gingen naar eigen zeggen over tot de maatregel nadat Slovenië hen had laten weten dat het niet langer zogenoemde economische migranten zou opnemen.

"We moeten ons land beschermen en daarom nemen we deze wederzijdse maatregelen voor diegenen voor wie er in Slovenië en Kroatië geen plaats is", aldus de Servische minister van Tewerkstelling en Sociale Zaken Aleksandar Vulin.

De transitlanden vrezen dat nogal wat van de vluchtelingen en migranten op hun grondgebied zullen stranden als Duitsland of andere Europese landen plots zouden beslissen om minder asielzoekers toe te laten. "We kunnen geen personen meer toelaten van wie we niet zeker zijn dat ze kunnen doorreizen", aldus nog Vulin.

Binnen de Europese Unie heerst grote verdeeldheid over de aanpak van de Europese vluchtelingencrisis. De oproepen van sommige extreemrechtse politici in het voormalige Oostblok om de vluchtelingen te weren hebben nog aan kracht gewonnen sinds gebleken is dat een van de zelfmoordterroristen van de aanslagen in Parijs Europa via Griekenland en de Balkan binnengekomen is.