Britten pakken verdachte van moord politieagente op

In Londen heeft de politie een Libiër opgepakt die verdacht wordt van de moord op de politieagente Yvonne Fletcher 31 jaar geleden, tijdens een betoging aan de Libische ambassade. De moord op Fletcher en de aanslag tegen een vliegtuig in Lockerbie brachten de Britten toen op ramkoers met het regime van Moe'ammar al-Khaddafi.

Volgens Scotland Yard is de verdachte een Libische man van in de vijftig. Samen met hem zijn ook een andere Libische man en een vrouw opgepakt, die verdacht worden van het witwassen van geld.

Het is de eerste keer dat iemand wordt opgepakt in verband met de moord op de jonge politieagente en het is dan ook een doorbraak in een dossier dat de Britten al lang bezighoudt.

Yvonne Fletcher was een jonge politievrouw die in april 1984 samen met 50 andere agenten nabij de Libische ambassade in Londen de orde moest handhaven tijdens een betoging van dissidenten tegen het regime van Moe'ammar al-Khaddafi.

Plots werd de vrouw voor het oog van de camera's in de rug geschoten op de menigte en Fletcher werd gedood door een kogel. Op de beelden was te zien dat er geschoten werd vanuit een raam op de eerste verdieping van de ambassade. Elf dagen lang werd de ambassade door de Britse politie omsingeld, maar uiteindelijk moest Londen alle Libiërs laten gaan omdat die diplomatieke onschendbaarheid genoten. In 1999 aanvaardde het regime van Khaddafi de "algemene verantwoordelijkheid" voor het neerschieten van Yvonne Fletcher.

"Opzettelijke aanslag tegen politie en dissidenten"

Volgens de Britse politie is het niet zeker of de nu aangehouden man de schutter was, maar hij zou wel betrokken zijn geweest bij een plan van het Libische regime om opzettelijk opposanten en politiemensen te doden tijdens de geplande betoging van de dissidenten. Daarvoor zou trouwens gewaarschuwd zijn door Libië.

In totaal is de Britse politie op zoek naar 14 leden van een pro-Khaddafi-groep die betrokken zouden geweest zijn bij het incident. Dat kaderde overigens in een algemeen plan om in het buitenland gevluchte Libische dissidenten te doden of het zwijgen op te leggen via moordpartijen en intimidatie door Libische geheime agenten.

De moord op Yvonne Fletcher en de terreurslag tegen een vliegtuig boven het Schotse stadje Lockerbie hebben de relaties tussen Groot-Brittannië en het Libië van Khaddafi zwaar verstoord. De ergernis leidde in 2011 mee tot de beslissing van de Britse regering om samen met Frankrijk het voortouw te nemen in de bombardementen op de troepen van Khaddafi tijdens de burgeroorlog in Libië.