Experts over Abaaoud in Parijs: "Schengen is een zeef"

Dat de Belgische terrorist Abdelhamid Abaaoud zomaar in Frankrijk kon zijn, wijst op serieuze tekortkomingen in de controles aan de grenzen van de Schengenzone. Dat zeggen experts. De jihadist, die wellicht de aanslagen in Parijs heeft gepland en achter meerdere verijdelde aanslagen zit, kwam gisteren om tijdens een politieactie.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft verklaard dat de Franse autoriteiten niet op de hoogte waren van het feit dat Abaaoud op Franse bodem was. De terrorist werd  nochtans al veroordeeld, staat geseind en is alomtegenwoordig in de propagandavideo's van terreurgroep IS in Syrië.

In Dabiq, het online magazine van de terreurgroep, schepte hij nog op dat hij deze winter naar België ging om er een operatie op poten te zetten - die na ingrijpen van de Belgische politie mislukte - om nadien terug naar Syrië te vluchten zonder gepakt te worden.

"Je moet toegeven, Schengen is een zeef", zegt een gewezen topman van de Franse buitenlandse inlichtingendienst DGSE, die niet met zijn naam in de media wou. "Die kerel, met dergelijk cv en zulke antecedenten, zou alle alarmbellen hebben moeten laten afgaan, waar dan ook hij de Schengenzone zou binnengegaan zijn. Dat zo'n cliënt kan rondwandelen zonder dat iemand hem opmerkt, toont aan dat we een probleem hebben. Een groot."

"De oplossing is biometrie, aan alle grezen. Maar daar zijn we nog lang niet."

Niet alleen de aanwezigheid van Abdelhamid Abaaoud wijst op gaten in de Schengenzone. Ook zou bijvoorbeeld Brusselaar Bilal Hadfi, die in Syrië de heilige oorlog ging voeren, onopgemerkt zijn kunnen terugkeren naar de Schengenzone. Ook hij stond geseind.

"In tegenstelling tot wat we denken, is het zeer makkelijk om de EU binnen te komen en weer te verlaten zonder opgemerkt te worden", zegt de Franse criminoloog Christophe Naudin. "We kunnen de controles aan de grenzen van de Schengenzone beschouwen als zo goed als onbestaande".

"Het meest waarschijnlijke is dat de jihadi's van identiteit wisselen: de zogenaamde lookalike-methode. Het is voldoende om het paspoort van iemand die gezocht wordt te verwisselen met dat van iemand die niet gezocht wordt en die op hem gelijkt. Hij zal zonder problemen door de controles raken."

"Ik geloof Abaaoud als hij zegt dat hij heen en weer reisde tussen Europa en Syrië", zegt Naudin. "Hij is niet de enige. De enige oplossing is gebruik te maken van biometrie op Europees niveau. Op alle luchthavens, aan alle grenzen. Maar daar zijn we nog lang niet."