Franse gerecht bevestigt: Abdelhamid Abaaoud is dood

Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs, is gisteren omgekomen bij de politieactie in Saint-Denis. Dat heeft het Franse gerecht vanmiddag bevestigd. Het staat nu ook vast dat de vrouw die zichzelf opblies, zijn nicht was.

Het nieuws dat Abaaoud is omgekomen bij de raid van de Franse politie, was gisteren al aan onze redactie bevestigd door verschillende bronnen. Nu is de officiële identificatie afgerond. Abaaoud is geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken, zo heeft de Franse procureur meegedeeld.

"Het gaat om het lichaam dat we gevonden hebben in het gebouw, doorzeefd met kogels", staat in de mededeling van het gerecht. De identificatie heeft lang op zich laten wachten, wellicht omdat het Franse gerecht absolute zekerheid wou vooraleer met de bevestiging naar buiten te komen. Bovendien was het lichaam zwaar toegetakeld door het hevige vuurgevecht met de politie.

De raid op het appartement in Saint-Denis werd uitgevoerd omdat de politie informatie had dat Abaaoud zich daar schuilhield. Hij is ook de man achter de terreurcel in Verviers die begin dit jaar werd opgerold. Tijdens de politieactie bracht een vrouw haar bommengordel tot ontploffing. Die vrouw is de nicht van Abaaoud, zo staat nu ook met zekerheid vast.

De nicht van Abaaoud, de 26-jarige Hasna Aitboulahcen, zou niet de Belgische nationaliteit hebben gehad. Volgens Franse media is ze geboren in Clichy-la-Garenne, een buitenwijk van Parijs.

"Uitstekend werk van inlichtingendiensten en politie"

De Franse premier Manuel Valls reageert op het nieuws met lof voor de inlichtingendiensten en de politie. "Het brein -of toch zeker een van hen, om voorzichtig te blijven- is een van de doden. Ik wil hulde brengen aan het uitstekende werk van onze inlichtingendiensten en de politie", kondigde Valls aan in het parlement, waarna er luid applaus volgde.

Wie is Abaaoud?

De 28-jarige Abaaoud vertrok eind 2013, begin 2014 uit ons land naar Syrië om er te gaan strijden met IS. Aanvankelijk werd gedacht dat hij zich daar nog steeds bevond, maar het blijkt dus dat hij naar Frankrijk was gereisd. Ook tijdens de voorbereidingen voor de geplande aanslagen van de terreurcel in Verviers zou hij teruggekeerd zijn, waarna hij opnieuw kon ontsnappen naar Syrië.

Abaaoud is de zoon van een kruidenier uit Molenbeek.Hij kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de politie en belandde verschillende keren in de gevangenis. Volgens zijn familie was het voor een groot deel daar dat hij radicaliseerde. Na zijn vertrek naar Syrië kwam hij enkele maanden later terug om zijn 13-jaar oude broertje mee te nemen naar het front.

De IS-terrorist dook vervolgens op in verschillende gruwelijke filmpjes van IS en verwierf naambekendheid door de verijdelde aanslagen in Verviers. Al snel na de aanslagen in Parijs bleek dat hij connecties had met verschillende van de daders en werd hij genoemd als het brein achter de aanval. (Lees meer: "Van Molenbeekse kruidenierszoon tot topterrorist)