Franse parlement verlengt noodtoestand met 3 maanden

De Franse Assemblée Generale heeft groen licht gegeven voor de verlenging van de noodtoestand in Frankrijk met drie maanden. Morgen buigt ook de Senaat zich over de verlenging. Beide kamers van het parlement moeten hun goedkeuring geven.
Eerste minister Valls spreekt de Assemblée toe.

Parijs riep op zaterdag 14 november de noodtoestand uit na de bloedige terreuraanslagen van vrijdagavond. De autoriteiten kunnen daardoor huiszoekingen en huisarresten uitvoeren, zonder dat een rechter hiervoor toestemming moet geven.

De Franse president François Hollande kondigde de noodtoestand in heel Frankrijk af. Ook werden de grenzen volledig afgesloten. "We moeten ervoor zorgen dat niemand het land kan intrekken om eender welke daad te plegen. Voorts moeten diegenen die deze misdaden gepleegd zouden hebben, ingerekend worden wanneer ze het land zouden willen verlaten", aldus Hollande.

Door de verlenging van de noodtoestand krijgen de ordediensten nog meer manoeuvreerruimte. Volgens cijfers van Binnenlandse Zaken worden er in heel Frankrijk liefst 115.000 politieagenten, gendarmes en soldaten ingezet om strategische plaatsen te bewaken, waaronder belangrijke straten en autosnelwegen, treinstations en luchthavens.

De Franse parlementsleden gaven de regering donderdag ook toestemming om, in het kader van de noodtoestand, websites en sociale media te blokkeren die terrorisme verheerlijken en aanzetten tot terroristische acties.

Les Républicains (LR), de belangrijkste rechtse oppositiepartij, had graag gezien dat de noodtoestand met zes maanden was verlengd. De Assemblée Generale keurde ook een amendement van de rechtse oppositie goed, waardoor het gebruik van elektronische enkelbanden mogelijk wordt om sommigen thuis te controleren. De noodtoestand duurt nu tot 25 februari.

Agenten mogen weldra wapen dragen buiten diensturen

De Franse politieagenten zullen binnenkort hun wapens ook mogen dragen buiten de diensturen. Dat was een vraag van de politievakbonden, zodat agenten kunnen ingrijpen als er zich een noodgeval voordoet. De wapendracht is wel gebonden aan bepaalde voorwaarden, zo moeten de agenten in kwestie een speciale politieband rond de bovenarm dragen. Het geldt ook alleen zolang de noodtoestand van kracht is.  De maatregel zal wellicht pas in december van kracht worden.