Hillary Clinton stelt plan voor om IS te "vernietigen"

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft in een toespraak haar plannen uit de doeken gedaan om terreurgroep IS aan te pakken. Clinton wil de luchtaanvallen opdrijven en ziet een grotere rol voor grondtroepen die terrein moeten terugwinnen op IS.

Nog geen week na de bloedige aanslagen in Parijs komt Clinton met een plan voor een agressievere aanpak van IS. Volgens haar is het tijd voor een nieuwe fase in de strijd tegen de terreurgroep.

Clinton wil de luchtbombardementen opvoeren, maar stelt ook dat grondtroepen nodig zijn om terrein terug te winnen op IS. Of dat betekent dat er meer Amerikanen naar de regio zullen worden gestuurd, zegt ze niet.

Ze laat wel verstaan dat er vooral beroep zal worden gedaan op lokale strijders, maar geeft toe dat dat niet evident zal zijn. Eerdere pogingen van de VS om zelf rebellen op te leiden en te bewapenen, draaiden uit op een mislukking.

"Ons doel is niet om ISIS (de term die Clinton gebruikt, red.) af te schrikken of binnen de perken te houden, maar om ISIS te verslaan en te vernietigen", aldus Clinton, die daarmee kritiek geeft op president Obama, die eerder had gezegd dat IS "onder controle was gebracht".

Meest gelezen