Hubert steelt en plundert op poolbasis Prinses Elisabeth

Voormalig expeditieleider Alain Hubert heeft materiaal ontvreemd op de Belgische poolbasis Prinses Elisabeth op Antartica. Hij is te zien op bewakingsbeelden, schrijft de krant Het Nieuwsblad. Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) heeft het nieuws bevestigd aan VRT Nieuws. De stichting van Hubert, de International Polar Foundation, reageert verbolgen op de aantijgingen.

Toch naar poolbasis ondanks verbod

Hubert kreeg in oktober een verbod van de rechtbank om nog voet te zetten op de Belgische poolbasis Prinses Elisabeth op Antarctica. Hij was daar eerder met zijn International Polar Foundation (IPF) expeditieleider. Hubert kwam in opspraak na verhalen over jarenlang gesjoemel en belangenvermenging, en uiteindelijk is een nieuwe ploeg aangesteld op de poolbasis. 

Hubert heeft zich echter niet aan de juridische uitspraak gehouden en is ondanks het verbod toch met medestanders naar de poolbasis getrokken, zegt staatssecretaris Sleurs.

Plundering

"Hij heeft de poolbasis geplunderd", vertelt Elke Sleurs. "We hebben genoeg beelden kunnen capteren". Ondanks zijn poging om een aantal camera's te bedekken, is hij duidelijk te zien op andere camera's."

Volgens de staatssecretaris heeft Hubert andere plannen met het materiaal. "Hij wil daar een landingsbaan aanleggen, maar dit is niet in naam van de Belgische overheid. Hij heeft daar geen vergunning voor", zegt ze.

Dwangsom per dag

Het materiaal zou nog op de Zuidpool zijn, want het gaat niet om makkelijk te transporteren goederen. Sleurs vertelt dat Hubert dingen doet die onaanvaardbaar zijn en dat de overheid zal ingrijpen "Er zijn juridische stappen ondernomen om een dwangsom af te dwingen voor elke dag dat hij de goederen onrechtmatig in zijn bezit heeft."

Nieuwe ploeg ter observatie

Sleurs vertelt dat een nieuwe ploeg aanwezig is op de poolbasis. Die moet de situatie observeren, zodat de expeditie kan worden voortgezet. De veiligheid van de ploeg is belangrijk. Zodra die niet meer gegarandeerd kan worden, keert de ploeg terug, klinkt het nog.

"Hoog tijd dat waarheid aan het licht komt"

De stichting van Hubert, de International Polar Foundation (IPF) reageert in een persbericht bijzonder misnoegd op de uitlatingen van staatssecretaris Sleurs. "We nemen het niet dat een lid van de regering aanhoudend inbreuken pleegt op de integriteit en de reputatie van een man en zijn team."

De IPF heeft, als gevolg van de beslissing van de rechtbank, tot op vandaag geen missie op de Zuidpool, maar de stichting is wel de enige eigenaar van het genoemde materiaal, klinkt het.

Nog volgens de stichting is het "hoog tijd dat de waarheid aan het licht komt." Zo is de Belgische staat nog steeds 2,3 miljoen euro aan achterstallige betalingen schuldig aan de IPF, klinkt het. Het ontmantelen van het station was verbonden aan enkele voorwaarden, vervolgt de stichting. "Het staat zwart op wit in de wet en de conventies: enerzijds dat de overheid haar financiële engagementen moet nakomen en anderzijds dat de IPF de geprivilegieerde partner is van de jaarlijkse missies op de Zuidpool."