Huis in VS schort opname vluchtelingen op

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een grote meerderheid de geplande opname van vluchtelingen uit Irak en Syrië opgeschort. Dat gebeurt tegen de wensen van president Barack Obama in en die wil zijn veto gebruiken.

De Amerikaanse regering wou Europa in de vluchtelingencrisis bijstaan door volgend jaar 10.000 mensen onderdak te bieden. De Republikeinse oppositie die in beide kamers in het Congres in de meerderheid is, was niet erg te vinden voor dat plan.

Na de aanslagen van vorige vrijdag in Parijs is het verzet tegen de komst van vluchtelingen echter fors toegenomen. De Republikeinen hadden daarom een resolutie voorgesteld om die opname tijdelijk op te schorten tot er een strenge screening van mensen uit Irak en Syrië wordt doorgevoerd.

Concreet zouden de toplui van de federale politie FBI, het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de directeur van de Nationale Inlichtingendiensten voor elke vluchtelingen een verklaring moeten tekenen dat die geen gevaar vormt voor de veiligheid. Dat zou het opnemen van grote aantallen zo goed als onmogelijk maken.

Opvallend is dat niet enkel de Republikeinse Congresleden voor de resolutie stemden, maar ook enkele tientallen leden van de Democratische partij van president Barack Obama. De president had er nochtans mee gedreigd om zijn veto te stellen tegen de resolutie. Die moet nu nog wel naar de Senaat -waar er ook een Republikeinse meerderheid is- vooraleer de tekst naar de president gaat. Het veto van de president kan enkel worden opgeheven als tweederde van de Senaat en het Huis daar tegen stemmen.

Nederlaag voor president Obama

Hoe dan ook is de stemming een tegenslag voor de Democratische president Obama, vooral omdat ook parlementsleden van zijn eigen partij voor de Republikeinse resolutie stemden. Veel van die Democraten zeggen dat ze de onrust bij de publieke opinie in de VS tegenover immigranten uit moslimlanden begrijpen en onder druk staan van de mensen in hun kiesdistrict.
 

Toch zijn niet alle Democraten het daarmee eens. Congreslid Nerrold Nadler uit New York zegt dat de resolutie een capitulatie is voor terreurgroepen en "dat we even goed het Vrijheidsbeeld in zijn stad kunnen neerhalen". Het Witte Huis zegt dat er sinds 9/11 meer dan 2.000 Syrische vluchtelingen asiel gekregen hebben in de VS en dat geen enkele van hen gearresteerd is of in verband gebracht is met terreurdaden.

De kwestie is meteen ook een thema geworden in de op handen zijnde campagne voor de presidentsverkiezingen. Die zijn pas voor volgend jaar, maar de strijd is nu al volop bezig.