In Chinese ogen wordt Parijs een terrorismestad - Stefaan Van Kerchove

De dag na de aanslagen in Parijs heeft Hongkong een negatief reisadvies uitgevaardigd en alle niet-essentiële reizen naar de Franse hoofdstad afgeraden. Parijs staat in China nu bekend als de ‘terrorismestad’ bij uitstek. Dit zou wel eens een zeer negatieve impact kunnen hebben op het aantal Chinese bezoekers dat afreist naar Parijs, en bij uitbreiding naar Frankrijk en heel Europa.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Stefaan Van Kerchove is China-kenner. Zijn boek 'De Aziatische Parabool' verschijnt in het voorjaar bij uitgeverij Vrijdag.

De Galeries Lafayette Haussmann, een luxewarenhuis in het Parijse negende arrondissement, heeft tegenwoordig een hele ploeg Chinezen in dienst om de vele klanten uit China in hun eigen taal van dienst te zijn. Kapitaalkrachtige Chinezen komen dan ook massaal naar de Galeries Lafayette om er luxeartikelen in te slaan.

De kans is groot dat de Chinese assistenten binnenkort overbodig zijn, als de Chinezen de Franse hoofdstad effectief gaan mijden. De negatieve weerslag op de Franse economie en toeristische sector zou niet te onderschatten zijn, want de Chinezen zijn van alle bezoekers tegenwoordig de biggest spenders. Vele Chinezen hebben hun geplande vakantie naar Parijs in de voorbije dagen reeds geannuleerd, in een reactie op de aanslagen.

Ongeluk

Statistisch gezien is de kans om slachtoffer te worden van een nieuwe aanslag dan misschien niet zo groot, de Chinezen zijn erg gevoelig voor gepercipieerd ‘ongeluk’ dat geassocieerd wordt met een bepaalde plaats of maatschappij, zeker als het zich reeds herhaaldelijk voorgedaan heeft. Zo mijden de Chinezen bijvoorbeeld ook massaal Malaysia Airlines, wat de maatschappij naar het bankroet geduwd heeft. Nu Parijs reeds voor de derde keer in een jaar tijd het slachtoffer is van een terroristische aanslag (na Charlie Hebdo en de mislukte Thalys-aanslag) gaat het met de reputatie van de Franse hoofdstad in China steil bergaf.

Al voor de aanslagen hadden de Chinezen reeds een fenomeen genaamd het Paris Syndrome. Het treft vooral Chinese toeristen die voor het eerst in Parijs komen, en zien dat de werkelijkheid niet overeenstemt met het beeld dat ze van Parijs hadden. In de Chinese verbeelding is Parijs een romantische stad, een welvarende, vriendelijke en nette stad, een oord van culturele verfijning waar mensen modieus gekleed gaan. Dit romantische beeld van de Lichtstad wordt meestal aan diggelen geslagen zodra ze er aankomen en geconfronteerd worden met vuiligheid op straat, clochards en daklozen, een aftandse metro, arrogante kelners die traag bedienen en zakkenrollers die het gemunt hebben op toeristen, vooral op Chinese toeristen met veel cash op zak.

Plots zien ze in dat hun eigen land eigenlijk beschaafder is dan Parijs: geen daklozen op straat in China, overal hypermoderne spiksplinternieuwe metro's, relatief propere straten, overal vriendelijke en snelle bediening en een erg lage criminaliteitsgraad. De cultuurshock wordt nog verergerd door het grote aantal allochtonen in Parijs: Chinese toeristen verwachtten niet dat Parijs er zou uitzien als Afrika. De doorsnee Chinees is behoorlijk racistisch ingesteld: blank is het schoonheidsideaal, zwart is boers, crimineel en des duivels. Afrikanen worden in China niet zelden bedacht met het koosnaampje hei guizi, zwarte demonen. En op moslims hebben de Chinezen het al evenmin begrepen, die worden ook in eigen land makkelijk geassocieerd met de ‘terroristische’ Oeigoeren uit de opstandige regio Xinjiang. De Chinezen hebben dan ook weinig begrip voor het feit dat Europa nu nóg meer islamitische immigranten binnenlaat, zelfs al zijn het vluchtelingen.

Terrorismestad

Sinds de aanslagen vorige week is het romantische beeld van Parijs als stad van de liefde en de mode al bij voorbaat weggevaagd, een trip erheen is zelfs niet meer nodig. De Lichtstad is nu de Terrorismestad, waar het gevaarlijk is en je beter wegblijft. Ook Europa in het algemeen wordt gepercipieerd als veel gevaarlijker dan China. Chinezen stellen bijvoorbeeld vast dat de beveiliging erg gebrekkig is voor een toestand van dergelijk hoge criminaliteit en terrorismedreiging. In China raak je geen treinstation binnen zonder eerst een paspoort- en ticketcontrole én een security check met fouillering en bagagescan te passeren. Hetzelfde geldt voor de metro: elke ingang van elk metrostation in heel China (en elke grote stad heeft tegenwoordig een metro) heeft een securitycheck met metaaldetector en bagagescan. In Europa kan een terrorist gewapend met een kalasjnikov zomaar op de Thalys stappen; dat zou in China nooit lukken. De Chinezen staan er ook versteld van hoe makkelijk het in Europa is om aan vuurwapens te komen, zelfs dan nog zware zoals de AK-47. In China hebben criminelen en zelfs terroristen zelden vuurwapens, waarvan het bezit erg streng gereguleerd en verboden is.

De negatieve perceptie van onveiligheid en terrorisme zou heel wat Chinese toeristen kunnen weghouden uit Europa. Ze zullen nog wel komen, maar dan eerder naar veilig geachte oorden zoals Scandinavië, Zwitserland, Centraal-Europa en Griekenland. Frankrijk zullen ze wellicht links laten liggen nu. We moeten dus niet verwonderd zijn als er ook op de Brusselse Grote Markt plots minder Chinezen te zien zijn; Brussel is immers meestal een tussenstop onderweg van Parijs naar Amsterdam, en heeft als thuishaven der terroristen zijn reputatie ook al niet mee.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.