Marokkaanse inlichtingen hielpen Abaaoud te vinden

Het is dankzij de Marokkaanse inlichtingendiensten dat de Franse onderzoekers terrorist Abdelhamid Abaaoud op het spoor zijn gekomen. Dat zegt een bron dicht bij het onderzoek.

Abaaoud is de Belgische terrorist die "een beslissende rol" speelde in de bloedige aanslagen in Parijs van vorige vrijdag. De Franse politie kon de man gisteren uitschakelen tijdens een grote antiterreuroperatie gisteren in de Parijse voorstad Saint-Denis.

Abaaoud was kennelijk ongemerkt Frankrijk binnengekomen. Er was geen informatie gekomen van de Europese inlichtingendiensten dat hij vanuit Syrië naar Europa was teruggekeerd.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is daarover niet te spreken. "Pas enkele dagen na de aanslagen in Parijs kregen we een tip van een niet-Europese inlichtingendienst dat Abaaoud gespot was geweest in Griekenland", zei hij eerder vandaag.

Die niet-Europese inlichtingendienst blijkt nu de Marokkaanse te zijn, zegt een bron dicht bij het onderzoek. Het is onder meer dankzij hun informatie - weliswaar samen met nog andere informatie - dat de Franse onderzoekers op de piste van Abaaoud zijn gekomen en de man uiteindelijk konden uitschakelen.

Morgen ontvangt de Franse president François Hollande de Marokkaanse koning in Parijs.