Medialaan neemt netwerkoperator Mobile Vikings over

Medialaan - het moederbedrijf van onder meer VTM en Q-Music - neemt de virtuele netwerkoperator Mobile Vikings over. Dat laat de organisatie weten in een persbericht. Alle mobiele activiteiten van het bedrijf zullen als Medialaan Mobile door het leven gaan.

Het moederbedrijf van voornamelijk tv- en radiozenders wil naar eigen zeggen een volwaardige mobiele dienstverlener worden. Daarom zal Medialaan Jim Mobile - genoemd naar de gelijknamige tv-zender - volledig in handen nemen. Tot nog toe zaten de klantencontacten namelijk bij Base, de operator waarvan het netwerk wordt gebruikt.

Daarnaast neemt het bedrijf ook Mobile Vikings over, een virtuele mobiele dienstenverlener die ook het netwerk van Base gebruikt. De operator, die in 2009 werd opgericht, zet voornamelijk in op mobiele data en telt tot nog toe 240.000 leden.

"Misschien leek Jim Mobile tot op heden het buitenbeentje van Medialaan. Toch is het al vele jaren een sterkhouder", zegt CEO Peter Bossaert. "Met Mobile Vikings halen we veel kennis in huis over het onderhouden van een sterke relatie met de eindgebruiker. Steeds meer is dat een stokpaardje van Medialaan."

Alle mobiele activiteiten van het bedrijf worden voortaan gebundeld in Medialaan Mobile. Herbert Vanhove, nu directeur Innovatie en Exploitatie, zal als directeur Mobile daarvan de leiding nemen.

Telecomlandschap

De aangekondigde overname kan het telecomlandschap in België grondig dooreenschudden. Als Europa en de mededingingsautoriteiten alle lichten op groen zetten, wil Medialaan ten laatste over twee jaar een zogenaamde Full MVNO zijn. Dat is een telecomoperator die volledig zelfstandig werkt, maar wel de antennes van een andere operator gebruikt. Medialaan zou dus op het netwerk van Base opereren, maar kan na een vastgelegde periode -die niet vrijgegeven wordt- wel kiezen voor een andere partner.

Alles kadert in het voornemen van Telenet om Base te kopen. Die transactie moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie, die momenteel nagaat of er wel nog voldoende concurrentie is verzekerd als de verkoop doorgaat. Dat Medialaan de huidige rol van Telenet wil overnemen, lijkt daarbij een sterk argument. Telenet is immers zelf als Full MVNO op het Mobistar-netwerk uitgegroeid tot een succesvolle uitdager van de gevestigde spelers Proximus, Mobistar en Base.

Maar eerst moet de Europese Commissie dus de overname van Base goedkeuren. Een beslissing is ten laatste voor maart volgend jaar.