Nieuw Franstalig magazine gecensureerd vanwege artikel over Mithra

Het pas opgerichte Franstalige onderzoekstijdschrift Médor mag een artikel over het Luikse farmaceutische bedrijf Mithra niet publiceren. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Namen beslist na een eenzijdig verzoekschrift in kort geding van Mithra.

Het gaat om het artikel "Le risque financier que Mithra n'a pas déclaré à la FSMA" en alle aanverwante artikels, zo laten de verantwoordelijken van Médor weten. Het artikel verscheen vorige week op de website van het magazine.

"Als we het verbod niet respecteren, moeten we 12.000 euro per dag en per inbreuk betalen, wat meteen het einde van het magazine zou betekenen", zo klinkt het. "Het gaat om een schandalige en zeldzame gerechtelijke beslissing in de annalen van de Belgische pers".

"Uitgesproken in naam van een zogenoemde dringendheid en absolute noodzakelijkheid, viseert dit verbod niet enkel het artikel van 12 november, dat ondertussen ingetrokken werd, maar ook de publicatie van ons eerste papieren nummer, wat een enorme schade berokkent aan Médor, zijn medewerkers en de persvrijheid".

Een mening die gedeeld wordt door de Association des journalistes professionnels (AJP), de Franstalige journalistenbond. Die is naar eigen zeggen "geschokt" door de beslissing.

Op 24 november vindt een hoorzitting in kort geding plaats voor de rechtbank van eerste aanleg.