Noord-Ierse premier Robinson kondigt ontslag aan

In Noord-Ierland heeft de eerste minister Peter Robinson (66) zijn ontslag aangekondigd. Voor de regionale verkiezingen in mei stapt hij op. Robinson geeft ook het voorzitterschap op van zijn Britsgezinde protestantse partij, the Democratic Unionist Party (DUP). In Noord-Ierland raakte een zware politieke crisis eergisteren op de valreep opgelost.

In de aanloop naar het partijcongres zaterdag heeft Robinson in de krant Belfast Telegraph aangekondigd dat hij aftreedt. Hij doet dat echter niet onmiddellijk. Volgens de krant zou hij "na Kerstmis" aftreden. De zoektocht voor een nieuwe partijvoorzitter start begin volgend jaar.

Robinson behoort tot de radicale unionistische partij van wijlen dominee Paisley. Hij doet al 40 jaar aan politiek. Eerder dit jaar kreeg hij een hartaanval, maar toch stopt hij niet om gezondheidsredenen. Hij zou zijn beslissing al eerder genomen hebben.

In de krant heeft hij het wel over de "enorme druk" van een job in de politiek. "Het zou een gebrek aan respect zijn ten opzichte van de partij om te doen alsof ik haar kandidaat ben voor de volgende verkiezingen, in mei 2016", aldus Robinson in de Belfast Telegraph.