Obama: "Assad moet opstappen om einde te maken aan burgeroorlog"

De burgeroorlog in Syrië zal niet stoppen zolang president Bashar al-Assad aan de macht is. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd. Hij wijst zo de voorstellen van enkele leiders uit het Midden-Oosten van de hand die suggereerden dat de Syrische president zou kunnen deelnemen aan toekomstige verkiezingen.

"Ik kan mij geen situatie voorstellen waarbij Assad aan de macht blijft en we toch een einde kunnen maken aan de burgeroorlog in Syrië", verklaarde Obama in de marge van een economisch forum in Manilla.

Het lot van de Syrische leider is uitgegroeid tot een belangrijk twistpunt en obstakel voor de vrede in Syrië, waar sinds 2011 nu al meer dan 250.000 doden zijn gevallen. De verklaringen van Obama komen er enkele dagen na een ontmoeting van de Amerikaanse president met zijn Russische collega, Vladimir Poetin, die het regime van Assad steunt. Na de ontmoeting leek het er nog op dat beide partijen dicht bij een akkoord waren.

Rusland, dat zijn strategische belangen in Syrië wil veiligstellen, kant zich fel tegen een vertrek van Assad. Obama daarentegen betoogt dat het Syrische volk nooit zal instemmen met het aanblijven van de Syrische leider, na een burgeroorlog die nu al meer dan vier jaar duurt en na alle misdaden die het regime heeft begaan.

Assad zelf heeft inmiddels woensdagavond ontkend dat zijn land een broedplaats is voor de terreurbeweging IS. Hij beschuldigt het Westen ervan verantwoordelijk te zijn voor het ontstaan van de jihadistische organisatie. Volgens Assad zijn de in Syrië opgeleide jihadisten uitgegroeid tot een gevaar als gevolg van "de steun van de Turken, de Saoediërs en de Qatarezen, en natuurlijk ook als gevolg van het Westerse beleid dat de terroristen op diverse manieren heeft gesteund". IS "is niet ontstaan in Syrië, maar in Irak, en daarvoor in Afghanistan", aldus Assad.