Parket opende in 2015 al 275 nieuwe terrorismedossiers

Dit jaar alleen al heeft het federaal parket 275 nieuwe terrorismedossiers geopend. Dat meldt De Tijd en is aan onze redactie bevestigd. Het cijfer ligt drie keer hoger dan in heel 2011. Tegelijk telt het gerecht te weinig speurders om alle dossiers op te volgen.

275 nieuwe terrorismedossiers, of zes nieuwe dossiers per week. Die tsunami aan dossiers krijgt het parket anno 2015 op zich af. In heel 2011 ging het nog om 84 dossiers, ruim drie keer minder.

Tegelijk telt het federaal parket veel te weinig speurders om al die dossiers te kunnen opvolgen, een probleem waarover de federaal procureur al voor de zomer aan de alarmbel trok bij VRT nieuws. Zo telt de Brusselse antiterreursectie slechts 130 speurders om zowat 500 mensen te volgen. Ter vergelijking: in Parijs onderzoekt een leger van 800 speurders dezer dagen de aanslagen van vorige week.

Een gevolg hiervan is dat het gerecht het onderzoek naar teruggekeerde Syriëstrijders of mensen die naar Syrië zijn gereisd, niet intens genoeg kan voeren. Zo kon het parket eerder dit jaar niet hard maken dat de broers Brahim en Salah Abdeslam en Bilal Hadfi uit Syrië waren teruggekeerd en kon het hen niet aanhouden. Afgelopen vrijdag waren ze alle drie betrokken bij de aanslagen in Parijs.