Prinses Beatrix als kind gearresteerd na fruitdiefstal

Het gebeurt in de beste families: de voormalige Nederlandse koningin Beatrix is als kind opgepakt omdat ze samen met haar zus en enkele klasgenoten fruit had gestolen. Dat staat te lezen in een nieuw boek over één van de meters van de huidige prinses.
PPE
Prinses Beatrix als kind (rechts).

Strikt, stijlvol en zakelijk: zo typeren de meeste waarnemers het koningschap van prinses Beatrix die van 1980 tot 2013 de scepter zwaaide bij onze noorderburen. Toch maakte ze zich als kind wel eens schuldig aan kattenkwaad, zo blijkt uit een nieuw boek van de Nederlandse historica Annejet van der Zijl.

In "De Amerikaanse prinses" vertelt ze het levensverhaal van Allene Tew, één van de meters van Beatrix die in de VS woonde. Ook een opmerkelijke anekdote over de jonge prinses Beatrix en haar zus Irene komt aan bod. Uit een ongedateerde brief blijkt dat de zussen ooit samen met enkele klasgenoten tegen de lamp zijn gelopen toen ze fruit uit een winkel pikten.

"De politie kwam en heeft alle kinderen gearresteerd", staat in de brief te lezen. "Ze belden naar het Paleis om te zeggen dat Trix en Irene daar met de rest zaten. Juliana (de moeder van Beatrix, nvdr.) vroeg naar de straf en de politieman zei: twee uur cel. Juliana vond dat goed en zei: "Prima, geef mijn dochters een uur extra, want zij zouden een voorbeeld voor de rest moeten zijn"."