Vilvoordse burgemeester Bonte vordert federale agenten op

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) heeft federale agenten opgevorderd om bewakingsopdrachten te kunnen uitvoeren. Hij doet dat nadat de federale politie zijn vraag daarover geweigerd had. Het is volgens Bonte de eerste keer dat dit in ons land gebeurt. Hij wil niets kwijt over het aantal agenten dat hij vordert. Hij wil alleszins dat ze snel in Vilvoorde opdagen.

"Na de verhoging van het dreigingsniveau naar niveau 3 hebben we met het veiligheidsoverleg in onze politiezone een inventaris opgemaakt van plaatsen en evenementen waar we het toezicht moesten verhogen. Omdat we dit met onze eigen agenten niet konden rond krijgen heb ik steun gevraagd van de federale politie. Vandaag hebben we vernomen dat dit niet kan, omdat men zelf over onvoldoende capaciteit beschikt", aldus Bonte.

De Vilvoordse burgemeester heeft hierop beslist om federale agenten te vorderen. Hij maakt hierbij gebruik van artikel 43 van de wetgeving op de geïntegreerde politie (WGP). "De extra steun is vooreerst nodig om bijkomend toezicht uit te oefenen op het Vilvoordse asielcentrum, omdat er extreemrechtse acties zouden kunnen plaatsvinden. We willen ook meer bewaking aan het station", aldus Bonte.