Vlaamse partijen herhalen pleidooi voor eengemaakte politiezone in Brussel

Zowel de meerderheidspartijen CD&V en Open VLD als de oppositiepartij SP.A hebben in de Kamer herhaald dat een fusie van de zes huidige politiezones in het Brussels gewest noodzakelijk is voor een beter veiligheidsbeleid. Ze deden dit in een reactie op het regeringsplan dat premier Charles Michel (MR) heeft voorgesteld in de strijd tegen terreur.

Een bijkomend budget van 400 miljoen euro en een strategisch plan tegen terreur gebaseerd op vier pijlers: dat heeft Michel vanmorgen in de Kamer aangekondigd in de nasleep van de aanslagen in Parijs. Zoals bekend hadden die een duidelijk verband met ons land, verschillende terroristen waren immers geboren en getogen in Sint-Jans-Molenbeek in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Dat de politie in dit gewest in zes zones is onderverdeeld, is de Vlaamse partijen al langer een doorn in het oog. In een reactie op de plannen van de regering herhaalden verschillende fractieleiders daarom de noodzaak van een eengemaakte politiezone in het Brussels gewest.

"Terroristen houden zich niet aan gemeentegrenzen", zei SP.A-fractieleider Meryame Kitir. "Daarom heeft Brussel nood aan een fusie van de politiezones." Eenzelfde geluid was te horen bij CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten en Open VLD-fractieleider Patrick Dewael. "Al jaren ondernemen regeringen pogingen in die zin, maar telkens ligt de Brusselse politiek dwars", voegde die laatste eraan toe. Het is geen geheim dat veel (Franstalige) Brusselse politici tegen een fusie zijn gekant.

Wat Brussel betreft, gaf N-VA-fractieleider Hendrik Vuye aan dat hij hoopt dat de ontkenningsfase voorbij is. "Verschillende Brusselse wijken kennen een probleem van radicalisering", zei hij. "Dat Molenbeek daarbij blijft opduiken, kan geen toeval zijn." Toch waarschuwde hij de inwoners van die gemeente niet allemaal over dezelfde kam te scheren. Overigens heeft ook zijn partij al eerder aangegeven een voorstander te zijn van een eengemaakte politiezone in Brussel.

"Mislukken is geen optie, niet proberen al helemaal niet"

"De veiligheidsproblematiek zal niet snel verdwijnen", zei Groen-fractieleider Kristof Calvo op zijn beurt. "Wonderoplossingen liggen niet in de schuif, maar mislukken is geen optie. Het niet proberen al helemaal niet. Onze fractie staat klaar om mee te werken. Ik hoop dat we elkaar de komende tijden zullen vinden."

Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas toonde zich weinig onder de indruk van de plannen van de regering. Onder meer de maatregel om mensen die plannen hebben naar Syrië te reizen een elektronische enkelband te laten dragen, vindt ze ondermaats. "Ook met een enkelband kan je een kalasjnikov hanteren", zei ze. "Vlaams Belang pleit al jaren voor de maatregelen die de premier vandaag voorstelt. We kijken erop toe dat het niet bij een aankondigingspolitiek blijft."

"Begeleiding in de gevangenis is nodig"

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) heeft wel oren naar het plan van de regering om teruggekeerde Syriëstrijders in de gevangenis te stoppen, maar hij wil dat ze daar de nodige begeleiding krijgen om verdere radicalisering te vermijden. "België stopt ze allemaal in één vleugel. Op die manier creëren we tikkende tijdbommen. We moeten streng zijn en harder optreden dan we vandaag doen, maar als je radicale mensen concentreert, moet je hen ook begeleiden."