Vluchtelingenwerk Vlaanderen wint Vlaamse Cultuurprijs

De expertise- en belangenorganisatie Vluchtelingenwerk Vlaanderen is bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk. Volgens de jury staat Vluchtelingenwerk Vlaanderen met beide voeten in het veld en toont de beweging daarbij een grote openheid naar iedereen die zich inzet voor de vluchtelingen.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft op de "Trefdag Socius: Burgers aan zet!" in Leuven Vluchtelingenwerk Vlaanderen gelauwerd met de Vlaamse Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen werd in 1987 opgericht. De expertise- en belangenorganisatie voor vluchtelingen doet beleidswerk, geeft juridisch advies en stimuleert e integratie van asielzoekers.

"De aanpak van de organisatie in de huidige acute opvangcrisis is een goed voorbeeld van hoe een sociaal-culturele volwassenenbeweging mee in de cockpit kan zitten om een degelijke en duurzame oplossing te zoeken en maatschappelijk draagvlak te creëren bij zulke noodsituaties", motiveert de jury.

Sven Gatz vindt dat Vluchtelingenwerk Vlaanderen bijzonder nuttig werk levert. "Vluchtelingenwerk Vlaanderen engageert, mobiliseert en enthousiasmeert mensen om vluchtelingen te helpen en probeert het beleid te bewegen om voor menswaardige opvang te zorgen. Een heel terechte laureaat", besluit de minister.

Prijzengeld voor lokale afdelingen

"Vluchtelingenwerk wil iedereen die ons steunt en die zich inzet voor asielzoekers en vluchtelingen, bedanken. Zonder hen hadden we deze prijs niet kunnen winnen", zegt Els Keytsman, de directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen gaat het prijzengeld dat verbonden is aan de onderscheiding schenken aan de lokale vrijwilligersgroepen die socio-culturele activiteiten voor asielzoekers en vluchtelingen organiseren.

12.500 euro en beeld van Philip Aguirre

Aan de Vlaamse Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk is net als aan de andere Vlaamse Cultuurprijzen een geldbedrag van 12.500 euro verbonden. Enkel de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste is goed voor 20.000 euro. De winnaar krijgt ook een bronzen beeldje van Philip Aguirre.

Meest gelezen