Volksgezondheid: "België is wél voorbereid op een aanslag"

"België is voldoende voorbereid voor mocht zich in ons land een grote ramp, zoals een aanslag, voordoen." Dat laat de FOD Volksgezondheid weten nadat enkele anonieme urgentieartsen hadden gezegd dat België nog veel werk heeft om toereikende medische opvang te kunnen verzekeren.

In de Gazet van Antwerpen zeiden de anonieme artsen te vrezen dat België niet klaar is op gebied van hulpverlening mocht er hier een zware aanslag gebeuren. Zo halen de urgentieartsen onder meer aan dat de zogenaamde rampenkoffers, waarvan er 90 over 52 locaties verspreid zijn, de voorbije jaren niet tijdig zijn bijgevuld.

Sven Heyndrickx van Volksgezondheid erkent dat daar een probleem mee geweest is. "Een boekhoudkundig probleem met het Rode Kruis, dat echter geen weerslag had op het terrein. Bovendien is dat nu al lang opgelost. De financiering, voor zowel 2015 als 2016, is afgerond."

Heyndrickx stelt gerust: "In het verleden, zoals bij de treinramp in Wetteren, heeft de hulpverlening ook al heel efficiënt gewerkt."